Putin dezleagă misterul şederii lui Snowden în Rusia. De ce nu este expulzat fostul angajat al CIA

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marţi că Edward Snowden, fostul consultant al NSA căutat de SUA, se află în continuare în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, dar a dat asigurări că Rusia nu are nicio legătură cu acest caz şi a respins acuzaţiile Washingtonului.

RomaniaTV.net
25 iun. 2013, 17:29
Putin dezleagă misterul şederii lui Snowden în Rusia. De ce nu este expulzat fostul angajat al CIA

Şeful statului rus a dezlegat astfel misterul din jurul tânărului american despre care nu se mai ştia nimic de duminică, zi în care, potrivit presei, a părăsit Hong Kong-ul cu destinaţia Moscova.

”Snowden a sosit efectiv la Moscova”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă la Turku, în Finlanda, adăugând că această sosire este pentru ruşi ”total neaşteptată”. ”El a sosit ca pasager în tranzit şi, ca atare, n-are nevoie de viză, nici de alte documente. El nu traversează frontiera, de aceea n-are nevoie de viză”, a declarat Putin.

Preşedintele rus respinge puternic acuzaţiile Washingtonului la adresa Moscovei

Luni, secretarul de stat american, John Kerry, a apreciat drept ”foarte decepţionant” şi ”profund tulburător” faptul că Snowden a putut să călătorească, fără probleme, între Hong Kong şi Moscova. Washingtonul a cerut, de asemenea, Rusiei ”să studieze toate opţiunile la dispoziţia sa pentru a-l expulza în SUA”.

Toate acuzaţiile la adresa Rusiei sunt aiureli şi prostii”, a afirmat Putin. El a insistat asupra faptului că Rusia nu are un acord de extrădare cu SUA. ”Nu putem să-i predăm pe unii cetăţeni decât ţărilor cu care noi avem acorduri internaţionale privind predarea infractorilor. Nu avem un astfel de acord cu SUA”, a subliniat Putin.

Liderul de la Kremlin a estimat că Rusia are tot interesul ca Snowden să părăsească Moscova. ”Snowden este un om liber. Cu cât îşi va alege mai repede destinaţia finală, cu atât va fi mai bine, şi pentru noi, şi pentru el”, a spus Putin.

Preşedintele rus a respins, de asemenea, afirmaţiile conform cărora serviciile secrete ruse l-ar fi interogat pe Snowden, autorul dezvăluirilor răsunătoare privind supravegherea electronică practicată de SUA în lume. ”Serviciile noastre secrete n-au lucrat niciodată şi nu lucrează în prezent cu Snowden”, a dat asigurări Putin, el însuşi fost ofiţer KGB (serviciile secrete sovietice) şi fost şef al serviciilor secrete ruse.