Putin ia măsuri fără precedent. Protestatarii împotriva mobilizării parţiale au fost arestaţi şi recrutaţi chiar în secţiile de poliţie GALERIE FOTO

Cel puţin 1.300 participanţi la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi miercuri în Rusia, afirmă grupul independent OVD-Info. Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor afirmă că are informaţii despre arestări în aproximativ 40 oraşe, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare din ţară după cel de-al doilea război mondial.

22 sept. 2022, 18:11

Vladimir Putin nu s-a oprit odată cu înăbuşirea imediată a manifestaţiilor împotriva mobilizării parţiale, ci a vrut să transmită şi un mesaj de forţă tuturor ruşilor vizaţi de această măsură, aşa că a trecut la acţiuni fără precedent.

Protestele tinerilor ruşi vizaţi de mobilizare nu au avut deloc efectul scontat, ba dimpotrivă, majoritatea fiind înrolaţi cu forţa în armată, după ce fuseseră arestaţi.

În orașul Voronej, la secția de poliție nr. 8, unde au fost aduși mai mulți protestatari, unora dintre ei li s-au înmânat ordine de înrolare pentru data de 23 septembrie, potrivit publicației Mediazona.

Un membru al partidului Yabloko, Kirill Goncharov, a publicat o fotografie cu un astfel de ordin înmânat de departamentul de poliție din districtul Mozhaisk, potrivit grupului rus independent pentru drepturile omului Ovd-Info.

„Un bărbat îmbrăcat în civil a intrat în secția de poliție din cartierul Marfino și spune că va înmâna citații. Potrivit celor reținuți, la secția de poliție din cartierul Prospekt Vernadsky au ajuns angajați ai biroului militar de înregistrare și înrolare”, scrie OVD-Info, citat de Observatornews.

Citeşte şi: Fostul şef al armatei SUA în Europa ameninţă: Dacă Putin va folosi arma nucleară, americanii vor devasta Crimeea sau flota de la Marea Neagră

Purtătoarea de cuvânt a grupului OVD-Info, Maria Kuznetsova, a declarat pentru CNN, că în cel puțin patru secții de poliție din Moscova, unii dintre protestatarii arestați au fost recrutați direct în armata Rusiei.

Unul dintre deținuți a fost amenințat cu urmărirea penală pentru că a refuzat să îndeplinească ordinul de înrolare. Guvernul rus a transmis că pedeapsa pentru cei care refuză recrutarea este de 15 ani de închisoare. Din cele peste 1.300 de persoane reținute la nivel național, peste 500 se aflau la Moscova și peste 520 la Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info.

Soția unui moscovit, care a fost reținut în urma protestelor față de ordinul de mobilizare parțială, a povestit că în secția de poliție din raionul Sokolinaya Gora, partenerului ei i s-a înmânat un astfel de ordin.

„Soțul meu a fost reținut în Arbat, dus la secția de poliție din Sokolina Gora și acolo i-au emis un ordin de înrolare pentru mâine (n.r. azi, 22 septembrie). El a semnat-o. Există un comisar militar”, a declarat Valeria pentru Mediazona.

Ulterior, Valeria a declarat pentru Mediazona că soțul ei a fost eliberat din arestul poliției. „Comisarul i-a înmânat personal citația. I-au spus că nu poate refuza deoarece este cetățean al Federației Ruse și este obligat să se prezinte mâine (n.r. azi, 22 septembrie) la comisariat”.

Citeşte şi: Mobilizarea parţială dictată de Putin nu va schimba soarta războiului în viitorul apropiat, conform Institutului de Studiu al Războiului