Putin inaugurează traficul feroviar pe cel mai lung pod din Europa

Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni o cale ferată care face legătura între Crimeea şi Rusia continentală, informează L'Express.

RomaniaTV.net
24 dec. 2019, 07:44
Putin inaugurează traficul feroviar pe cel mai lung pod din Europa

Vladimir Putin a inaugurat traficul feroviar pe cel mai lung pod european, numit de presa din Rusia „construcția secolului”. Podul măsoară 19 kilometri lungime, iar construcția a costat 3,7 miliarde dolari pentru a fi ridicată. 

Numai că această construcție este destul de controversată, dat fiind faptul că Peninsula Crimeea a fost ocupată de Rusia în 2014, iar autoritățile din Ucraina sunt de părere că această realizare nu reprezintă altceva decât o încălcare a legilor internaționale.  

În ciuda criticilor, podul a fost finalizat cu șase luni înainte de termen, iar Vladimir Putin s-a aflat la bordul primului tren de pasageri care a traversat podul, alături de conductor. 

Podul asigură legătura între Peninsula Kerci, în Crimeea, şi Peninsula Taman, în sudul Rusiei. Partea rutieră a podului a fost inaugurată în mai 2019, iar Putin a efectuat atunci traversarea la volanul unui camion portocaliu, urmat de o coloană de zece vehicule.

Construcţia căii feroviare a fost lansată în februarie 2016 şi a fost încredinţată miliardarului Arkadi Rotenberg. Acesta este un partener de judo al lui Putin. Trenurile care urmează să asigure de-acum înainte legătura între Moscova şi Sankt Petersburg cu Simferopol, capitala Crimeei, vor transporta nu mai puțin de 14 milioane de pasageri în 2020, iar călătoria durează 43 de ore şi jumătate.

Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, în urma unei referendum denunţat de Kiev şi Occident. Anexarea a fost urmată de un război între forţele ucrainene şi separatişti proruşi, soldat cu peste 13.000 de morți.

 

Citește și:

Vladimir Putin a inaugurat podul care leagă Crimeea de Rusia