Putin le-a pus gând rău rușilor. Guvernul Rusiei a propus creşterea preţului la vodcă și coniac

Ministerul de Finanțe din Rusia a propus creșterea prețurilor minime la coniac, vodcă și alte băuturi spirtoase începând de anul viitor. Vladimir Putin este îngrijorat de consumul mare de alcool din cabinetul său.

27 sept. 2022, 21:56
Putin le-a pus gând rău rușilor. Guvernul Rusiei a propus creşterea preţului la vodcă și coniac

Guvernul Rus vrea ca prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vodcă să fie ridicat la 281 de ruble (4,8 dolari) pe 0,5 litri, iar la coniac – până la 517 (8,86 de dolari) ruble pe 0,5 litri. Acum, prețul minim de vânzare cu amănuntul al unei jumătăți de litru de vodcă este de 261 de ruble și pentru coniac de 480 de ruble.

Citește și După ce a făcut-o praf pe soția lui Volodimir Zelenski, Roger Waters i-a scris lui Vladimir Putin. Mesajul fondatorului Pink Floyd

Totodată, ministerul rus al Finanțelor a propus creșterea prețului minim de vânzare pentru băuturile spirtoase și în cazul comerțului cu ridicate.

În 2009, autoritățile de la Kremlin au stabilit prețurile minime la vodcă ca măsură de combatere a producției la negru, iar din 2011 au fost introduse prețuri minime pentru coniac. În 2016 astfel de prețuri au fost stabilite și în cazul șampaniei.

În primele 8 luni ale acestui an producția de vodcă a crescut cu 9,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, în cazul coniacului creșterea fiind de 14,9%. a anunțat autoritatea rusă de reglementare în domeniu.

Săptămâna trecută, autoritățile ruse au luate măsuri pentru accelerarea importurilor paralele de alcool, justificând acțiunea prin faptul că se apropie Revelionul. Importurile paralele sunt cele care nu au aprobarea deținătorii mărcii produsului, ele fiind necesare în Rusia după ce numeroase companii străine s-au retras din țară în semn de protest față de războiul din Ucraina.

Președintele Vladimir Putin este îngrijorat de consumul mare de alcool în rândul membrilor administrației sale și printre cei ai guvernului, potrivit jurnaliștilor de investigație ruși de la Meduza care citează surse apropiate Kremlinului.

Sursele citate afirmă că Putin este preocupat în special de starea „unor oameni din cercul său interior”: miniștri, adjuncți ai lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai Administrației Prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, șefi de corporații de stat, guvernatori.

Principalul motiv pentru consumul ridicat de alcool din rândul oficialilor ruși apropiați de Kremlin are de-a face cu pierderile și pagubele reale cauzate de războiul din Ucraina, dar și de consecințele sancțiunilor occidentale, susțin aceste surse.

După ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială miercurea trecută, pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate.

Citește și 4 octombrie, data posibilă la care Putin va declara oficial război Ucrainei. Senatul Rusiei va aproba atunci anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk