Putin nu glumeşte. O fregată înarmată cu racheta hipersonică Zircon a efectuat exerciţii în Marea Norvegiei şi se îndreaptă spre Marea Mediterană

O navă de război rusească echipată cu racheta hipersonică Zircon a efectuat exerciţii în Marea Norvegiei, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

10 ian. 2023, 19:18
Putin nu glumeşte. O fregată înarmată cu racheta hipersonică Zircon a efectuat exerciţii în Marea Norvegiei şi se îndreaptă spre Marea Mediterană

Cea mai modernă fregată rusă, „Amiral Gorşkov”, prima echipată cu racheta hipesonică Zircon, a plecat în urmă cu câteva zile de la baza sa Severomorsk, din regiunea Murmansk – nord-vestul Rusiei – şi este în drum spre Mediterana, fiind urmărită îndeaproape de NATO, consemnează şi Le Figaro.

„Echipajul fregatei Amiral a Flotei Uniunii Sovietice Gorşkov a efectuat un exerciţiu de apărare aeriană în Marea Norvegiei”, a declarat ministerul rus al Apărării.

„Echipajul a efectuat un exerciţiu pentru a respinge mijloacele unui atac aerian al unui inamic simulat în Marea Norvegiei”, a adăugat ministerul.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a trimis în Oceanul Atlantic fregata înarmată cu racheta de croazieră hipersonică de nouă generaţie, un semnal către Occident că Rusia nu va da înapoi în războiul din Ucraina, notează Reuters.

Fregata este înarmată cu rachete Zircon, despre care Rusia spune că zboară cu de nouă ori viteza sunetului şi au o rază de acţiune de peste 1.000 km.

Citeşte şi: Revine serviciul civil obligatoriu. Cetăţenii vor fi obligaţi să ajute autorităţile în caz de război

Rusia vede armele ca pe o modalitate de a străpunge apărarea antirachetă tot mai sofisticată a SUA, despre care Putin a avertizat că ar putea într-o zi doborî rachete nucleare ruseşti, scrie Reuters.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat săptămâna trecută Statele Unite că rachetele hipersonice vor fi în curând aproape de ţărmurile NATO.

Experţii militari au declarat în presa străină că, deşi nava „Amiral Gorşkov” navighează fără a-şi activa sistemul de identificare automată AIS (Automatic Identification System), care permite localizarea navelor, nu este şi cazul petrolierului care o însoţeşte, Kama, care a fost reperat pe 8 ianuarie la ora 23:55 GMT (9 ianuarie, 1:55, ora României) la sud-vest de Norvegia şi la doar 900 de kilometri de strâmtoarea Pas-de-Calais, care uneşte Marea Nordului şi Canalul Mânecii.

După toate probabilităţile, fregata „Amiral Gorşkov” va trece prin această strâmtoare în scurt timp şi apoi va intra în Oceanul Atlantic înainte de a trece, peste aproximativ o săptămână, prin Strâmtoarea Gibraltar şi în Marea Mediterană.

Citeşte şi: Lovitură grea pentru Putin. Ucrainenii, instruiţi de SUA să utilizeze rachetele Patriot