Revine serviciul civil obligatoriu. Cetăţenii vor fi obligaţi să ajute autorităţile în caz de război

Ulf Kristersson, premierul Suediei, a anunţat că ţara sa va restabili serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008, având în vedere degradarea situaţiei de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina.

10 ian. 2023, 08:50
Revine serviciul civil obligatoriu. Cetăţenii vor fi obligaţi să ajute autorităţile în caz de război
Revine serviciul civil obligatoriu. Cetăţenii vor fi obligaţi să ajute autorităţile în caz de război

Revine serviciul civil obligatoriu. „Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare”, a declarat ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, citat de Agerpres.

Măsura revenirii la serviciul civil face parte din proiectul de consolidare a apărării naţionale, iar Agenţia pentru Urgenţe Civile (MSB) va primi sarcina de a elabora un plan, ce va fi axat iniţial pe serviciile municipale de urgenţă.

Citeşte şi: Au ridicat avioanele de luptă. Risc uriaş de un nou război, este alertă la Pentagon

„Observăm că în prezent aceste servicii nu au dimensiunea necesară în caz de alertă sau de atac armat. Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare”, a mai precizat Carl-Oskar Bohlin.

Citeşte şi: Premierul Ungariei acuză statele UE că s-au lăsat atrase de războiul din Ucraina. Viktor Orban: Sper din suflet că Europa să nu se bage în treaba asta până la gât

„Serviciul civil” înseamnă că cetăţenii suedezi pot fi chemaţi în sprijinul autorităţilor în activităţi medicale sau ale serviciilor de urgenţă, pentru funcţionarea adecvată a acestora în caz de alertă sau de război. Reintroducerea serviciului civil ar urma să vizeze iniţial între 1.500 şi 2.000 de persoane, care vor trebui să urmeze un program de pregătire. Un raport elaborat toamna trecută de Agenţia pentru Urgenţe Civile menţiona necesitatea pregătirii a circa 3.000 de persoane în următorii cinci ani.