Putin nu regretă că nu a fost invitat la „Ziua Z” şi îndeamnă „să se dea pagina” cu Londra

Forumul Economic de la Sankt Petersburg - Putin anunţă că nu e ”absolut nicio problemă” că nu a fost invitat la ceremoniile de ”Ziua Z”, îndeamnă ”să se dea pagina” cu Londra, neagă un amestec în SUA şi spune că nu intenţionează să trimită trupe în Venezuela.

06 iun. 2019, 15:44
Putin nu regretă că nu a fost invitat la „Ziua Z” şi îndeamnă „să se dea pagina” cu Londra

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări joi că nu este ”absolut nicio problemă” că nu a fost invitat în Normandia, la marcarea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, la 6 iunie 1944, şi a dat asigurări că nici Rusia ”nu invită toată lumea” la ceremoniile sale, relatează AFP.

Preşedintele rus a fost prezent la marcarea a 70 de ani de la Debarcare, în 2014, însă nu a fost invitat la marcarea a 75 de ani, unde erau prezenţi, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele american Donald trump, premierul britanic Theresa May sau cancelarul german Angela Merkel.

Moscova a îndemnat săptămâna aceasta să nu se exagereze importanţa Debarcării aliate şi a evocat cele 27 de milioane de morţi sovietici în al Doilea Război Mondial. ”Debarcarea din Normandia nu a avut o influenţă decisivă asupra sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial (…), determinat deja de victoria Armatei Roşii înainte de toate la Stalingrad, Kursk”, a insistat miercuri i purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

El a îndemnat la ”darea paginii legate de spioni” în relaţiile cu Londra, afectate de mai multe scandaluri, între care şi cel al otrăvirii, în martie 2018, a fostului colonel GRU Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, la Salisbury, care s-au aflat săptămâni de zile în comă înainte să-şi revină. Londra a acuzat Moscova de otrăvirea celor doi cu un agent neurotoxic, novicioc, acuzaţii dezminţite de ruşi.”Trebuie, într-un sfârşit, să se dea această pagină legată de spioni şi atacuri”, a îndemnat liderul de la Kremlin în această întâlnire.

Putin şi alţi oficiali ruşi dezmint ferm orice amestec în alegerile americane, în pofida faptului că procurorul special Robert Mueller a relevat probe ale unei operaţiuni a Kremlinului în vederea amestecului în alegerile americane din 2016.

Mueller a inculpat 12 ofiţeri din cadrul serviciilor militare ruse de piratarea multor e-mailuri aparţinând Partidului Democrat, dar şi ruşi, de folosirea unor conturi false pe reţele de socializare care au promovat o retorică a disensiunii şi au vizat să submineze sistemul politic american.

Putin a argumentat că Guvernul nu le poate interzice cetăţenilor ruşi să-şi exprime opiniile online. Poporului venezuelean îi revine să hotărască dacă preşedintele venezuelean Nicolás Maduro trebuie să stea la putere, a apreciat el.”Această criză din Venezuela trebuie să fie soluţionată de către poporul venezuelean”, a apreciat el.

Rusia îl susţine ferm pe Maduro, în timp ce alte peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte, îl susţin pe liderul opoziţiei Juan Guaido, pe care l-au recunoscut preşedinte interimar al ţării. Guaido este o ”persoană drăguţă”, a apreciat Putin, însă revendicarea sa a conducerii a creat un precedent care ar putea ”conduce la haos în lume”.

Rusia nu intenţionează să-şi desfăşoare trupele sau să înfiinţeze baze militare în Venezuela, a dat Putin asigurări. Experţi ruşi se află în această ţară pentru a întreţine armament rus achiziţionat de către Caracas, a subliniat el.