Putin: Operaţiunea militară rusă în Siria are rolul să stabilizeze autorităţile legitime ale acestei ţări

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul unui interviu acordat duminică postului de televiziune Rossiya, că misiunea militarilor ruși în Siria este să "stabilizeze autoritățile legitime" de la Damasc pentru a se crea astfel condițiile unui "compromis politic" care să pună capăt războiului, el asigurând totodată că Rusia nu va trimite trupe care să participe la operațiuni terestre în Siria, transmit agențiile AFP și EFE.

11 oct. 2015, 14:43
Putin: Operaţiunea militară rusă în Siria are rolul să stabilizeze autorităţile legitime ale acestei ţări

Vladimir Putin a adăugat că Rusia și-a informat din timp partenerii cu privire la planurile de a lansa o campanie de raiduri aeriene în Siria, operațiune despre care a subliniat că a fost minuțios pregătită.

Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să desfășoare trupe la sol în Siria, Putin a exclus această opțiune. „Nu intenționăm să o facem, iar prietenii noștri sirieni știu foarte bine acest lucru”, a indicat președintele rus.

În pofida demonstrației de forță a Rusiei în Siria, liderul de la Kremlin a apreciat că Rusia nu a intrat într-o „cursă a înarmării” cu statele occidentale. „Nu este vorba despre o cursă a înarmării, ci de faptul că armele moderne se perfecționează și se schimbă. În alte țări această evoluție este chiar mai rapidă. Din acest motiv trebuie să ne adaptăm”, a explicat președintele rus, după ce au apărut numeroase relatări că Rusia testează în Siria noi tipuri de arme.

Rusia îl susţine pe Bashar al-Assad până la capăt. A anunţat cât vor dura atacurile în Siria

În același timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele aeriene ruse au atacat în ultimele 24 de ore 63 de obiective aparținând „grupărilor teroriste” din Siria în provinciile Hama, Latakia, Idleb și Raqa, fiind lovite efectiv 53 de poziții ale acestor grupări, un centru de comandă, patru tabere de instrucție și șapte depozite de muniții.

Armata rusă susține că, în urma interceptării comunicațiilor dintre combatanții grupării jihadiste Statul Islamic, a constatat o stare de ‘panică ce se amplifică’ în rândurile acestora, la 12 zile după începerea raidurilor aeriene ruse.

Ministerul rus al Apărării a mai anunțat că s-au înregistrat progrese în discuțiile purtate cu Washingtonul pentru evitarea unor incidente nedorite în spațiul aerian sirian între avioanele ruse și cele ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.

Tot duminică, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG ce reprezintă opoziția moderată siriană, a anunțat că ramura siriană a organizației teroriste al-Qaida, Frontul al-Nusra, a lansat un apel la mobilizare generală pentru facțiunile islamiste și rebelii sirieni, cerându-le acestora să pornească o contraofensivă împotriva trupelor siriene. Acestea din urmă, sprijinite de aviația rusă, au lansat joi o puternică ofensivă în nordul provinciilor Hama și Latakia, unde au reușit să recucerească mai multe localități și puncte strategice.

Rusia susține că operațiunea sa militară în Siria este îndreptată exclusiv împotriva grupărilor teroriste, precum Statul Islamic, dar multe țări occidentale acuză Rusia că atacă și grupările opoziției moderate siriene.