Putin: Orice intervenţie militară în Siria ar fi o „agresiune”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, luni, că orice intervenţie militară în Siria ar fi o 'agresiune' care ar încălca dreptul internaţional şi ar destabiliza situaţia din regiune, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 sept. 2013, 17:23
Putin: Orice intervenţie militară în Siria ar fi o „agresiune”

‘Orice intervenţie militară ar fi o gravă încălcare a dreptului internaţional, o agresiune conform termenilor Cartei ONU’, a declarat Putin, cu ocazia summitului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care are loc la Soci, în Rusia.

Preşedintele rus a salutat faptul că membrii OTSC (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia şi Tadjikistan) au susţinut decizia Moscovei de a se opune unei acţiuni militare împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

‘Membrii OTSC sunt unanimi: rezolvarea situaţiei din Siria nu este posibilă decât prin mijloace politice şi paşnice’, a declarat Putin.

Rusia, aliat fidel al Damascului, s-a opus mereu utilizării forţei împotriva regimului sirian, aminteşte agenţia de presă franceză.

Anterior, Putin a declarat că deplasarea teroriştilor dintr-o ţară într-alta este o problemă reală, dând ca exemplu situaţia din Siria. ‘Bandele care fac ravagii pe teritoriul sirian nu vin de nicăieri şi nu se vor dispersa. Problema deplasării teroriştilor dintr-o ţară într-alta este, într-adevăr, reală şi poate afecta direct interesele uneia dintre ţări (membre ale OTSC)’, a subliniat preşedintele rus, citat de agenţia RIA Novosti.

Duminică, ministrul afacerilor externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat SUA că şantajează Rusia pentru ca aceasta din urmă să susţină o rezoluţie constrângătoare a ONU împotriva Siriei şi a reproşat Occidentului că este orbit de ideea unei schimbări a regimului în această ţară.