Putin, părăsit şi de Macron. Franţa a promis arme Ucrainei

Macron a confirmat că livrările Parisului de armament vor "continua şi vor creşte în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca şi livrarea de ajutor umanitar".

17 mai 2022, 21:13
Putin, părăsit şi de Macron. Franţa a promis arme Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat o discuţie telefonică ”lungă şi semnificativă” cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Pe agenda discuţiilor s-au aflat ”problema aprovizionării Ucrainei cu combustibil”, sprijinului pe care Parisul îl oferă Kievului în domeniul apărării, precum şi ”posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, relatează The Guardian. Macron i-a promis omologului său ucrainean că Franţa va livra arme suplimentare Ucrainei în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée, citat de CNN.

Putin, cea mai dură ameninţare: Europa riscă „să plătească cele mai ridicate preţuri”

Macron a confirmat că livrările Parisului de armament vor ”continua şi vor creşte în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca şi livrarea de ajutor umanitar”, se mai arată în comunicat.

Liderul francez a mai spus că cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi ”analizată” în cadrul unei sesiuni a Consiliului European din luna iunie şi se va baza pe ”spiritul exprimat la summitul de la Versailles de către toate statele membre care au declarat că Ucraina face parte din familia europeană”.

Un fost colonel al armatei ruse contrazice propaganda Kremlinului în direct la TV: „Pentru Moscova, situaţia se va înrăutăţi”

Convorbirea telefonică dintre cei doi preşedinţi a durat o oră şi 10 minute, potrivit Palatului Elysée.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul de Twitter că i-a comunicat omologului său francez, Macron ”cursul ostilităţilor”, informaţii cu privire la operaţiunea de salvare a armatei din oţelăria Azovstal, dar şi ”viziunea perspectivelor procesului de negociere”.

Cei doi şefi de stat au vorbit şi despre ”pregătirea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni” impuse de Uniunea Europeană şi ”posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, a mai afirmat Zelenski.

 

Macron şi Zelenski, au purtat, de asemenea, o ”discuţie semnificativă” referitoare la cererea Ucrainei pentru statutul de candidat la procesul de integrare în Uniunea Europeană, a adăugat el.


loading...
Partenerii noștri