Un fost colonel al armatei ruse contrazice propaganda Kremlinului în direct la TV: „Pentru Moscova, situaţia se va înrăutăţi”

Fostul colonel al "armatei roşii" Mihail Khodaryonok, invitat la o emisiune a televiziunii de stat ruse Rusia 1, nu s-a ferit să avetizeze în privinţa forţei militare a Ucrainei, despre care spune că "poate înarma până la un milion de soldaţi".

17 mai 2022, 20:19
Un fost colonel al armatei ruse contrazice propaganda Kremlinului în direct la TV: „Pentru Moscova, situaţia se va înrăutăţi”

Colonel în rezervă, Mihail Khodaryonok a mai spus că ucrainenii sunt hotărâţi să nu cedeze şi a declarat că, după părerea sa, situaţia armatei ruse pe frontul din Ucraina se va înrăutăţi.

La televiziunea de stat din Rusia, Rusia 1, analistul militar şi fostul colonel rus Mihail Khodaryonok subliniază dificultăţile armatei Moscovei pe teren în Ucraina şi eficienţa apărării Kievului graţie ajutorului militar occidental.

„Sunt bine pregătiţi, au moralul ridicat, sunt gata să înroleze mulţi civili şi să lupte până la ultimul om”, spune Khodaryonok.

Gazda emiisunii, Olga Skabeieva, uluită de părerea invitatului, a încercat să-l contrazică.

„Pentru noi, ruşii, ţinând cont de calculele operaţionale şi strategice, situaţia se va înrăutăţi”, admite, totuşi, fostului ofiţer, în ciuda opoziţiei.

Citeşte şi: 76 de explozii au avut loc marţi în regiunea Sumî din Ucraina, soldate cu cel puţin 5 răniţi, anunţă guvernatorul local

În acest context, experţi militari au declarat marţi pentru AFP că, dintre miile de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice.

După şapte săptămâni de lupte distrugătoare, Kievul estimează numărul soldaţilor ruşi ucişi la 27.000. O cifră mare, constată numeroşi militari şi analişti occidentali, pentru care evaluările Moscovei sunt mult reduse.

„Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie”, adică 50.000 de soldaţi ruşi răniţi sau ucişi, constata duminică Ministerul Apărării al Regatului Unit, potrivit Agerpres.

Cu o rată de trei soldaţi răniţi la unul ucis recunoscută de Moscova la începutul conflictului, am ajunge la 12.500 de soldaţi ruşi morţi în mai puţin de trei luni. Destul de aproape de cei 15.000 de soldaţi sovietici ucişi în decurs de un deceniu de război în Afganistan (1979-1989), război care a provocat o traumă naţională.

Citeşte şi: Rusia a pierdut aproape o treime dintre soldaţii trimişi în Ucraina, majoritatea foarte tineri, din zonele cele mai sărace ale Federaţiei Ruse