Putin, realeas preşedinte al Federaţiei Ruse cu 87,8% pentru încă şase ani. Ar putea să-l depășească pe Stalin ca cel mai longeviv lider al Rusiei

Într-un scrutin cu un final anticipat, Vladimir Putin a câștigat încă un mandat de șase ani la președinția Federației Ruse, consolidându-și poziția în fruntea țării pentru încă o perioadă extinsă. Alegerile, organizate într-un mod care a fost criticat pentru lipsa unei opoziții reale, au confirmat susținerea puternică pentru liderul de la Kremlin, cu rezultate oficiale indicând că a câștigat cu o zdrobitoare majoritate de 87,8%.

18 mart. 2024, 09:06
Putin, realeas preşedinte al Federaţiei Ruse cu 87,8% pentru încă şase ani. Ar putea să-l depășească pe Stalin ca cel mai longeviv lider al Rusiei
Putin, realeas preşedinte al Federaţiei Ruse cu 87,8% pentru încă şase ani. Ar putea să-l depășească pe Stalin ca cel mai longeviv lider al Rusiei

Putin, realeas preşedinte al Federaţiei Ruse cu 87,8% pentru încă şase ani.. Singurul candidat principal, Vladimir Putin, a fost favorit în cursa electorală datorită absenței unei competiții serioase. În ciuda apariției a trei alți candidați pe buletinele de vot, aceștia nu au reprezentat alternative viabile la politica lui Vladimir Putin. Prin urmare, rezultatul a fost previzibil, confirmând poziția dominantă a liderului de la Kremlin în peisajul politic rus.

Cu o prezență la vot de aproape 74%, procesul electoral a fost marcat de un interes semnificativ din partea alegătorilor, cu peste 8 milioane de voturi exprimate online. În urma procesării a peste 24% din buletinele de vot, Vladimir Putin a obținut un suport covârșitor, aproape 88% din voturi, conform declarațiilor oficiale ale șefei Comisiei Electorale Centrale.

Deși rezultatele parțiale indică o susținere în creștere față de scrutinul precedent din 2018, criticii și observatorii externi au calificat alegerile drept neliberale și necompetitive. Absența unei opoziții puternice și restricțiile asupra candidaților anti-establishment au stârnit controverse și au ridicat întrebări cu privire la legitimitatea procesului electoral.

Citeşte şi: Putin promite răzbunare Ucrainei, după atacurile asupra Rusiei chiar în ziua votului: ”Aceste atacuri nu rămân și nici nu vor rămâne nepedepsite”

Cu acest nou mandat, Vladimir Putin ar putea să-l depășească pe Iosif Stalin ca cel mai longeviv lider al Rusiei. Vladimir Putin se află deja la putere de 24 de ani, într-un fel sau altul, iar acum este pe cale să rămână la putere pentru încă şase ani. A fost deja 20 de ani preşedinte şi patru ani prim-ministru, când oricum era considerat în general ca fiind la cârma ţării. La 71 de ani, a condus deja Rusia mai mult timp decât orice alt lider de după dictatorul sovietic Iosif Stalin, care a fost la putere timp de aproape 31 de ani.

Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să-şi întărească armata şi că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a rezolva misiunile legate de ceea ce el a numit „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina. „Indiferent cât de mult au încercat să ne sperie, să ne suprime voinţa, conştiinţa, nimeni nu a reuşit vreodată în istorie. Au eşuat acum şi vor eşua şi în viitor”, a adăugat Vladimir Putin.