Putin se teme că Grecia va livra Ucrainei sisteme rusești de rachete S-300. Ministerul de Externe rus a ieșit la atac

Ministerul de Externe al Rusiei a lansat luni un avertisment la adresa guvernului de la Atena cu privire la consecințele livrărilor de sisteme de apărare aeriană S-300 către Ucraina.

19 dec. 2022, 23:51
Putin se teme că Grecia va livra Ucrainei sisteme rusești de rachete S-300. Ministerul de Externe rus a ieșit la atac
Putin se teme că Grecia va livra Ucrainei sisteme rusești de rachete S-300

Putin se teme că Grecia va livra Ucrainei sisteme rusești de rachete S-300. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a avertizat că potenţiala livrare de către Grecia, Kievului, a unor sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi „urmărit şi distrus” de armata rusă.

Citește și Putin, terorizat de gândul că ar putea pierde războiul cu Ucraina! Va face un anunţ important săptămâna viitoare

Putin se teme că Grecia va livra Ucrainei sisteme rusești de rachete S-300

„Considerăm planurile provocatoare de a furniza regimului de la Kiev S-300 şi alte sisteme de apărare aeriană ruso-sovietice ca fiind în mod deschis ostile Rusiei”, a subliniat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a transmis că astfel de livrări vor reprezenta o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor interguvernamentale ruso-elene privind cooperarea militaro-tehnică din 30 octombrie 1995 şi furnizarea de produse militare din 3 decembrie 2013, care interzic Atenei să reexporte echipamente militare furnizate de Rusia către o terţă parte fără coordonare cu Moscova.

„În sfârşit, nimeni nu ar trebui să se îndoiască că toate echipamentele militare trimise Kievului vor fi urmărite şi distruse de forţele armate ale Federaţiei Ruse. Deşi nu este prea târziu, puteţi abandona aceste planuri periculoase”, a mai declarat Zaharova.

Reacția Ministerului de Externe al Rusiei vine la scurt timp după ce ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, a anunţat disponibilitatea ţării sale de a furniza Ucrainei sisteme S-300 ruseşti, dar numai dacă Statele Unite vor instala sisteme antirachetă Patriot în Insula Creta.

Acesta a subliniat faptul că ar putea fi vorba şi despre înlocuirea altor sisteme mai vechi de apărare antiaeriană de producţie rusească pe care Statele Unite ar dori să le trimită în Ucraina.

Vladimir Putin pregătește invazia în Republica Moldova, susține Securitatea de la Chișinău

Războiul din Ucraina s-ar putea extinde, susține Securitatea de la Chișinău. Vladimir Putin pregătește invazia Republicii Moldova, avertizează oficialii de peste Prut.

Vladimir Putin ar fi dat deja ordinul, susține Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău. Oamenii „țarului de la Kremlin” sunt gata să mute din trupele terestre și în Basarabia.

Totul se va petrece chiar în ianuarie 2023, dar strategia lui Vladimir Putin va fi influențată foarte mult de evoluția războiului din Ucraina, a mai avertizat oficalul din Securitate.

Invazia terestră ar putea fi strategic plănuită în scopul unei joncțiuni cu Transnistria, potrivit declarațiilor făcute de oficial într-un interviu pentru TVR Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului (n.r. – 2023) – ianuarie, februarie, fie mai târziu – martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.

Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.

Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, susține Alexandru Musteață.

Citește și Anunțul venit din Ucraina care îl va înfuria pe Vladimir Putin! Rețeaua de metrou și de apă din Kiev funcționează din nou