Putin şi Trump, doi duşmani care se admiră şi îşi aduc laude reciproc

Vladimir Putin este conducătorul unei superputeri care încearcă să se impună mai degrabă pe plan militar, miliardarul Donald Trump vrea "să facă America puternică din nou". Relaţia dintre cei doi bărbaţi puternici şi influenţi e plină de suişuri şi coborâşuri, la fel cum este cea a ţărilor lor.

18 dec. 2015, 12:32
Putin şi Trump, doi duşmani care se admiră şi îşi aduc laude reciproc

În ultimul timp, declaraţiile publice făcute unul despre celălat au un alt ton ce sugerează mai degrabă o dorinţă de apropiere şi colaborare. Iar laudele unuia la adresa celuilalt nu mai contenesc.

Joi, Donald Trump, candidat republican la Casa Albă, a fost lăudat de Vladimir Putin, în cadrul conferinţei de presă de sfârşit de an, de la Kremlin, spunând despre el că este „un om strălucit şi talentat” şi că este „liderul perfect al cursei prezidenţiale”, scrie nytimes.com.

Putin a avut, în anii recenţi, relaţii complicate cu Washigtonul, criticându-l adesea pe preşedintele Barack Obama pentru unele evenimente, cum au fost anexarea Crimeei, războiul din Ucraina sau sprijinul liderului de la Kremlin faţă regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

La rândul său, Trump pare să îşi fi schimbat şi el atitudinea faţă de Putin şi chiar să îl simpatizeze pe preşedintele rus. Îl laudă din ce în ce mai des pe Putin, spunând despre el că este un lider puternic şi sugerând că ei doi ar putea colabora foarte bine.

Trump a salutat intervenţia armată a Rusiei în Siria, împotriva Statului Islamic şi nu a uitat să menţioneze faptul că atât el, cât şi Putin fac rating bun în cadrul programului postului american de televiziune CBS, la emisiunea „60 Minutes”. Nu în ulimul rând, miliardarul american a comentat că Putin este un lider mai puternic şi carismatic comparativ cu Obama.

„Cred că aş putea colabora foarte bine cu el”, spunea Trump despre Putin în octombrie „şi nu cred că ar mai avea atâtea probleme pe care le are acum”. Putin şi Trump au spus chiar că ar saluta o îmbunătăţire a relaţiilor îngheţate dintre naţiunile lor”. Nu în ultimul rând, Trump a ţinut să menţioneze că Putin „se bucură de o mare popularitate în Rusia”, unde oamenii „se bucură pentru ceea ce face Putin şi ceea ce reprezintă el” pentru naţiune.