Putin spune că ameninţarea unui război nuclear este în creştere: „Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare!”

Vladimir Putin a declarat, miercuri, că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina. Putin a insistat asupra faptului că Rusia nu a "înnebunit" și consideră arma nucleară ca un mijloc defensiv.

07 dec. 2022, 21:56
Putin spune că ameninţarea unui război nuclear este în creştere: „Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare!”

Vladimir Putin, a avertizat, miercuri, că amenințarea unui război nuclear este „în creștere”, declarația fiind făcută în timpul unei sesiuni anuale televizate a Consiliului Rusiei pentru Drepturile Omului.

El a precizat că acest lucru va fi posibil doar ca răspuns la un atac, şi de asemenea, spre deosebire de SUA, Rusia nici nu va transfera astfel de arme la baze în alte ţări, potrivit agenţiilor AFP, Reuters şi EFE.

Putin a insistat asupra faptului că Rusia nu a „înnebunit” și că propriul arsenal nuclear nu este decât un mijloc de descurajare pur defensiv.

El a mai precizat că Rusia va folosi armele nucleare doar ca răspuns la un posibil atac, fără a da detalii, potrivit The Guardian.

Citiți și: Anunțul așteptat de toată omenirea! Putin anunță cât timp va mai dura războiul

„Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a declarat liderul de la Kremlin.

De asemenea, președintele Rusiei, a recunoscut în premieră că războiul din Ucraina, declanșat de invazia Rusiei, va fi unul de „lungă durată” și a ținut să precizeze faptul că țara sa își va apăra interesele cu „toate mijloacele necesare”.

„Vom acționa pe baza a ceea ce avem. Nu poate exista decât un singur răspuns din partea noastră – o luptă consecventă pentru interesele noastre naționale. Vom continua să facem acest lucru și să nu lăsăm pe nimeni să se creadă în altceva … În primul rând, bineînțeles, ne vom concentra pe mijloacele pașnice. Dar dacă nu mai rămâne nimic altceva, atunci ne vom apăra cu toate mijloacele disponibile de care dispunem”, a declarat Vladimir Putin.

La aproape zece luni după ce rușii au invadat Ucraina, țară pe care o bombardează neîncetat, Putin a declarat că Federația Rusă ar putea deveni „singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei”, iar „totul depinde de noii lideri ai Ucrainei”.

Totodată, liderul de la Kremlin a vrut să puncteze de fapt că orice discuție despre integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi purtată cu actuala conducere de la Kiev.

Oficiali occidentali au avertizat deja că, în cazul în care Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina, preşedintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice. Bombe nucleare de mici dimensiuni, acestea pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi, potrivit Agerpres.

Citiți și: Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Belarus mută masiv trupele la graniţă