Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Belarus mută masiv trupele la graniţă

Belarusul intenţionează să mute miercuri şi joi echipamente militare şi forţe de securitate în ceea ce spune că este o verificare a răspunsului său la posibile acte de terorism, anunţă miercuri agenţia de stat BelTA.

07 dec. 2022, 15:11
Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Belarus mută masiv trupele la graniţă

Război în Ucraina. „Pe teritoriul Republicii Belarus, în perioada 7-8 decembrie, sub conducerea Secretariatului de Stat al Consiliului de Securitate al Republicii Belarus, se desfăşoară o evaluare a sistemului de stat de răspuns la actele de terorism. În această perioadă, sunt planificate deplasarea echipamentelor militare şi a personalului forţelor de securitate naţională, restricţionarea temporară a circulaţiei vehiculelor civile pe anumite drumuri publice, precum şi utilizarea armelor de imitaţie în scopuri de antrenament. Ne cerem scuze pentru orice neplăceri”, a anunţat Secretariatul de Stat al Consiliului de Securitate într-un comunicat citat de BelTA.

Militarii ruși mor de foame pe frontul din Ucraina. „Sunt abandonați și lăsați de izbeliște. Gătesc porumb pe care l-au găsit pe câmp!”

Nu au fost date detalii cu privire la ce părţi ale ţării ar putea fi afectate. Belarusul, aliat al Moscovei, a declarat că nu va intra în războiul din Ucraina vecină, dar preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat în trecut ca trupele sale să fie desfăşurate alături de forţele ruseşti în apropierea graniţei ucrainene, invocând ameninţări la adresa ţării din partea Kievului şi a Occidentului.

Ucraina, pe de altă parte, avertizează de luni de zile că se teme că Belarusul şi Rusia ar putea plănui o incursiune comună la graniţa de nord a ţării.

Voldomir Zelenski, mesaj înflăcărat către ucraineni: „Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi!”

Săptămâna trecută, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a avut discuţii cu omologul său belarus, Viktor Hrenin, despre cooperarea militară bilaterală.

În momentul declanşării invaziei din 24 februarie, trupele ruse au intrat în nordul Ucrainei folosindu-se de teritoriul Belarusului.

 

Sursă ucraineană: 14 drone iraniene au fost doborâte în Ucraina noaptea trecută

Armata ucraineană susţine că în cursul nopţii a doborât 14 drone fabricate în Iran şi folosite de ruşi pentru a ataca ţinte din Ucraina. Forţele armate ucrainene au doborât 14 drone de atac de fabricaţie iraniană în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat armata, potrivit CNN.

„În cursul zilei trecute, trupele noastre au doborât 14 drone Shahed 136, 1 Orlan şi alte 2 drone pe care nu le-am identificat încă”, se arată în postarea AFU.

Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente. Marţi, un oficial occidental a declarat pentru CNN că Rusia a „rămas fără” drone de atac iraniene în ultimele săptămâni, dar Kremlinul anticipează o „reaprovizionare”.