Putin, suspectat că pregăteşte o nouă capcană pentru Occident. Vrea să creeze o nouă dependenţă a Europei faţă de Moscova

Președintele rus Vladimir Putin îi pregătește Occidentului o nouă capcană legată de dependenţa de materie primă, scrie ziarul german Die Welt.

27 iun. 2022, 11:03
Putin, suspectat că pregăteşte o nouă capcană pentru Occident. Vrea să creeze o nouă dependenţă a Europei faţă de Moscova

Publicaţia germană scrie că liderul rus Vladimir Putin intenţionează să colaboreze cu Bolivia, ţară care are cele mai mari zăcăminte de litiu din lume. În plus, autoritățile țării sud-americane caută parteneri de afaceri care să ajute la extracția materiilor prime. Potrivit Die Welt, Rusia este principalul partener la semnarea acestui acord. Ziarul subliniază că dacă Rusia va reuși în această chestiune, atunci Europa ar putea avea o altă dependență de Moscova.

US Geological Survey subliniază că Bolivia are cele mai mari rezerve de litiu din lume, cu 21 de milioane de tone, înaintea Argentinei (19) și statului Chile (9,8). Concurența globală acerbă face furori pentru această materie primă care este indispensabilă pentru producția de baterii pentru mașini electrice. Cei care au acces la depozite pot avea un cuvânt de spus în ceea ce privește prețurile și disponibilitatea litiului pe piaţă.

Citeşte şi Ungaria s-a săturat. Cere UE oprirea sancțiunilor anti-Rusia: „Europa va fi partea învinsă în acest război!”

Dacă  Rusia ar fi  capabilă să  controleze zăcămintele de litiu din Bolivia, acest lucru ar pune-o într-o poziție foarte avantajoasă din cauza importanței materiilor prime pentru economia modernă”, conchide materialul.

După invazia Rusiei în Ucraina, Occidentul a intensificat sancțiunile asupra Moscovei. Unele țări au anunțat înghețarea activelor rusești, iar multe branduri importante au părăsit țara. Uniunea Europeană a aprobat deja șase pachete de sancțiuni, care prevăd, în special, introducerea treptată a unui embargo asupra importului de cărbune și petrol. Cu toate acestea, în Europa și SUA acești pași au declanșat un salt record al inflației, în special în cazul combustibilului și alimentelor.

Citeşte şi Zelenski cere noi sancţiuni pentru Rusia şi aderarea Ucrainei la UE: „Armata rusă pur şi simplu ucide”