Putin susţine că a încheiat cu Poroşenko un acord privind ajutorul umanitar pentru Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus despre omologul său ucrainean Petro Poroşenko că este un 'partener' cu care 'se poate dialoga', precizând că a încheiat cu acesta un acord privind ajutorul umanitar pentru Ucraina, într-un interviu pentru televiziunea oficială rusă din care au fost difuzate vineri extrase, relatează AFP.

29 aug. 2014, 20:51
Putin susţine că a încheiat cu Poroşenko un acord privind ajutorul umanitar pentru Ucraina

Vladimir Putin susţine că a încheiat cu Petro Poroşenko un acord privind ajutorul umanitar pentru Ucraina.

Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat de marţi, de la Minsk, a fost ‘foarte bună, este impresia mea, foarte sinceră’, a declarat Putin în interviul înregistrat vineri şi care va fi difuzat duminică integral de primul canal al televiziunii publice ruse.

Petro Poroşenko ‘este după părerea mea genul de partener cu care se poate dialoga’, a dat asigurări Putin în extrasele difuzate vineri seară.

El a precizat că a acceptat o propunere a lui Poroşenko ca Rusia, care a trimis săptămâna trecută un convoi umanitar rutier în estul Ucrainei, să livreze ajutorul umanitar în regiune cu trenul.

‘Am decis că vom pune în aplicare un plan sugerat de preşedintele Poroşenko pentru a furniza ajutor (…) persoanelor care au nevoie de el la Lugansk şi Doneţk’, a afirmat Putin.

Lugansk şi Doneţk sunt principalele două bastioane ale insurgenţilor rusofoni din estul Ucrainei, care nu recunosc autorităţile de la Kiev după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici în februarie.

‘Vom livra provizii şi alte bunuri de care populaţia are nevoie pe calea ferată. A fost sugestia lui, am fost de acord cu asta’, a adăugat liderul de la Kremlin.

În extrasele difuzate vineri, el nu a furnizat detalii privind itinerariul pe care ar urma să fie transportat ajutorul umanitar.

Declaraţiile pozitive ale lui Putin despre omologul său ucrainean au loc în contextul în care Poroşenko a acuzat joi Rusia că a trimis trupe să invadeze Ucraina, afirmaţii susţinute de NATO şi de principalele puteri occidentale. Moscova dezminte orice prezenţă a forţelor sale armate pe teritoriul ucrainean, notează AFP.