„Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”. Avertismentul alarmant al unui cunoscut istoric român, expert în istoria politică a Rusiei

Putin va ataca un stat membru NATO, avertizează istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei. Singurele necunoscute sunt, în opinia lui, când și cum o va face.

13 apr. 2024, 21:26
„Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”. Avertismentul alarmant al unui cunoscut istoric român, expert în istoria politică a Rusiei

Armand Goșu s-a declarat convins că Rusia urmează să atace un stat membru NATO.

“(Putin) va ataca un stat NATO, absolut. Va ataca hibrid. Foarte simplu. Deci Putin va testa NATO nu prin drone, nu prin avioane, bombițe care pică… Nu, Putin va ataca un stat NATO. Hibrid sau cum îl va ataca, dar n-am nicio îndoială. Vă dau în scris. (…) Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla. Ne-a spus-o Putin că se întâmplă. Ne-a spus ce va face!”, a declarat Goșu într-un interviu pentru știrileprotv.ro.

„Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”

Totuși, istoricul nu crede că România este prima țară vizată, dar “se află în meniul” acestuia. În primă fază, Putin se va orienta către statele baltice sau chiar Polonia. “(Putin) ne-a spus în noaptea ‘alegerilor’ – iar cu ghilimele – că el vrea frontierele, nu ale URSS-ului, ci ale Imperiului Rus. Păi, în 1914, nu exista nicio Polonie, nu existau nici țările baltice, nu exista nici Kazahstanul. Atunci, proiecția de putere a lui Putin pe acest mandat de șase ani de președinte înseamnă înghițirea unor țări, înseamnă războaie cu câteva țări și dispariția unor vecini de pe hartă.”, a mai spus Armand Goșu.

Citește și Ce fiasco! Cum a încercat Mircea Geoană să-i păcălească pe români cu un sondaj făcut de o companie dubioasă din Brazilia în care se dădea pe el câştigător la prezidenţiale! Metoda penibilă de manipulare a opiniei publice

În opinia istoricului, Vladimir Putin vrea de multă vreme să testeze NATO. În ceea ce privește răspunsul Alianței în cazul unui atac direct, Armand Goșu a fost destul de rezervat.

„Ia închipuiți-vă o ședință în care vine (Viktor) Orban, vine Erdogan, și vine președinte Estoniei, care spune ‘uite, am fost atacați.. Articolul cinci, săriți în apărarea noastră!’. Și Viktor Orban o să zică: ‘Dar parcă n-ați fost atacați, parcă voi ați atacat Rusia, dar nu e foarte clar ce s-a întâmplat acolo’. Și în cadrul NATO, vor funcționa coaliții de voință, cum funcționează și (formatul) Rammstein acum, cu Ucraina”, mai spune acesta.

Istoricul mai crede că Europa s-a bazat mulți ani pe SUA și că ar fi trebuit să investească mai mult în armată. Armand Goșu este expert în istoria politică a Rusiei. Din 2004, el predă, la Universitatea din București, istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, precum și evoluţiile din fostul spaţiu sovietic. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000, iar între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct.

Citește și Armata obligatorie în România: în ce condiţii va fi reintrodus serviciul militar