Ce fiasco! Cum a încercat Mircea Geoană să-i păcălească pe români cu un sondaj făcut de o companie dubioasă din Brazilia în care se dădea pe el câştigător la prezidenţiale! Metoda penibilă de manipulare a opinie publice

Zilele trecute, câteva instituții media din România au publicat un sondaj de opinie mai mult decât dubios realizat de compania braziliană Atlas Intel. Această companie a fost prezentată ca fiind una americană, în realitate firma având sediul în Brazilia, iar majoritatea afacerilor fiind desfășurate în țări din America de Sud. Nefiind o agenție de sondaje cunoscută în România, am făcut câteva cercetări despre produsele oferite, dar și despre conducerea acestei firme. Așa am aflat că Mircea Geoană este prieten pe LinkedIn cu CEO-ul Andrei Roman, iar acest fapt poate constitui un semnal privind legăturile acestei firme cu cel pe care îl dă favorit la alegerile prezidențiale de anul acesta. Modul în care această companie a realizat sondajul de opinie este total necunoscut publicului din România. Atlas Intel nu folosește deloc interviuri live sau telefonice, așa cum fac companiile de sondaje tradiționale. Alt aspect îngrijorător este și faptul că între două sondaje identice ale Atlas Intel apar diferențe colosale de cifre și procente între candidați.

13 apr. 2024, 14:48
Ce fiasco! Cum a încercat Mircea Geoană să-i păcălească pe români cu un sondaj făcut de o companie dubioasă din Brazilia în care se dădea pe el câştigător la prezidenţiale! Metoda penibilă de manipulare a opinie publice

Stiți sondajele alea de opinie făcute de institutele de sondaj din Rusia care îl dau mereu pe Putin câștigător cu 90% și contracandidații lui, cei care mai sunt în viață, cu 1 sau 2%, ei bine, pare că de acolo s-a inspirat și ilustrul nostru secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Globetrotter cum îi stă bine unui înalt funcționar, Mircea Geoană a cunoscut o mulțime de băieți deștepți prin aeroporturi, saloane VIP, la cine de afaceri sau chiar întruniri oficiale. Iar acum, la nevoie, nici nu-l doare mâna prea tare să apeleze la relații și prietenii pentru un mic favor dat fiind că încă are în spate toată greutatea funcției sale oficiale de la NATO.

Probabil fix așa l-a cunoscut și pe Andrei Roman, CEO-ul Atlas Intelligence, o companie cu un nume, trebuie să recunoaștem, dat dracu’ de sofisticat, care pare ceva rupt din filmele americane, doar că nu e chiar așa. Compania Atlas Intel este, de fapt, un mix de români, mexicani şi brazilieni! În realitate, Andrei al nostru este un tânăr din București care a făcut școală multă în viața lui, dar mai mult decât școală i-au plăcut braziliencele și samba. Din 2006 Andrei Roman locuiește în Sao Paulo, Brazilia. Acolo el a fondat o companie care la început se ocupa cu zona de Big Data Analysis, dar cum băiatul nu e prost și-a dat seama că bani mulți se pot face și din relații cu oamenii puternici. Cazul de față, Mircea Geoană.

S-a implicat rapid în politică și a început să facă sondaje de opinie prin Chile, Argentina și chiar Brazilia. Apoi, cu aspirații mari, Andrei Roman a încercat să intre și pe piața sociologilor din Europa, dar fără succes. Acum planuiește să-și deschidă în România o sucursală a companiei braziliene Atlas Intel folosindu-se de notorietatea pe care i-o poate oferi firmei lui anul electoral 2024.

De aproape un an de zile, Andrei Roman încearcă să aducă Atlas Intelligence pe piața din România și nu prea îi iese deloc. Acum este greu de demonstrat cum un sondaj anonim, făcut de o companie din Brazilia, a ajuns să fie citat de Digi 24. Ba mai mult, CEO-ul companiei a fost și invitat în platou ca să vorbească despre rezultatele sondajului în calitate de expert sociolog. Materialul difuzat de televiziunea de știri seamănă mai mult cu un advertorial. Tonul moderatorului fiind unul laudativ la adresa “românului cu origini din Curtea de Argeș” care se implică în alegerile din SUA.

În campania sa de imagine pe care o duce în nume propriu, Andrei Roman încearcă să devină relevant și credibil pe piața sondajelor de opinie, acolo unde activează doar în America Latină.

De ce sondajul ăsta nu e ca toate celelalte? Pentru că nimeni nu vorbește cu oamenii!

Toate datele acestui sondaj sunt luate de la ATENȚIE…. 1.700 de oameni. Adică un eșantion mai mult decât restrâns, iar în sondaj nu se vorbește nicaieri despre metodele de sondare a opiniei publice. Din câte am aflat, se pare că de fapt totul se rezumă la o serie de sondaje pe internet care le apar utilizatorilor din România după ce compania Atlas Intel a cumpărat reclamă prin Google ca să le afișeze. Și dacă totuși nimeni nu sună pe nimeni sau nu chestionează face to face, atunci de ce eșantionul nu este mai mare. Răspunsul este simplu: pentru că și pe internet lucrurile costă și este greu să plătești din banii tăi reclama astfel încât utilizatorii să-ți răspundă la niște întrebări. Așa că cel mai bine le scoți tu din burtă și le aranjezi frumos într-un Excel, iar apoi le spui tuturor despre cum algoritmul, inteligența artificială și softul dezvoltat de tine pot prezice și analiza mai mulți indici pe care nu-i poți explica. Practic vrajeală.

Acuratețea datelor este afectată încă din start pentru că este bine-cunoscut pentru toată lumea că persoanele mai în vârstă sau cu venituri reduse nu sunt deloc active pe internet pentru a fi incluse în sondaje electorale de opinie, iar cel mai adesea aceste medii din țara noastră sunt formate din cei mai activi votanți.

Andrei Roman este un fluent vorbitor de limba portugheza dupa cum se poate observa din video-ul de mai jos.

Andrei Roman, CEO Atlas Intelligence, este prieten pe LinkedIn cu Mircea Geoană!

La un mic research atent pe care îl putem face pe internet, adică fix așa cum face și Atlas Intel sondajele de opinie, putem vedea că Mircea Geoană este prieten cu Andrei Roman pe LinkedIn. Acum se ştie că Mircea Geoană a avut și încă probabil are mulți prieteni dubioși în viața lui, dar mulți dintre ei neasumați public. De data asta însă nu i s-o fi părut cu nimic partizanitor ca un “prieten”, fie el și virtual, îi face un sondaj de opinie, fie el și virtual, în care îl dă castigator la alegerile prezidențiale? Nu știm unde s-au cunoscut cei doi, dar cu siguranță că CEO al unei companii care are “Intelligence” în titlu este ușor să intuim cam cum s-au conectat.

O posibilă legătură între cei doi ar putea fi legată de Harvard! Andrei Roman se recomandă ca un politolog cu un doctorat de la Universitatea Harvard, teza fiind „O teorie a intensificării protestelor”, care investighează originile și semnificația valurilor mari de proteste în masă în regimurile democratice, din mai 1968 în Franța până la protestele anticorupție din 2017 din România. La rândul lui, Mircea Geoană este membru fondator al Clubului Harvard România – Republica Moldova, care are drept scopuri principale atragerea experţilor pentru o implicare mai activă în procesele de reformă din România, precum şi facilitarea accesului celor interesaţi la resursele Universităţii Harvard. Organizaţia îşi propune să contribuie la consolidarea proceselor de reformă din România, prin aportul de energie, expertiză şi experienţă ale absolvenţilor Harvard.

Andrei Roman a spus clar ce vrea: să deschidă o sucursală locală a Atlas Intel

Invitat în platoul Digi 24, Andrei Roman a vorbit despre planurile sale de extindere a afacerii sale în Europa, dar mai ales în România. A recunoscut fără probleme că vrea să deschidă și la noi în țară o sucursală a Atlas Intel și că ar vrea să o facă chiar anul acesta electoral. Apoi, Andrei Roman a discutat despre previziunile sale referitoare la primăria Capitalei acolo unde a avut câteva păreri despre Nicușor Dan și Piedone.

„Profilul candidatului din toamnă, din păcate, este posibil să fie un profil de outsider, mai radical, așa cum am văzut în multe alte țări. Mircea Geoană ar fi singurul care ar scăpa acestei logici, dar are probleme logistice, din prisma nesusținerii sale de către niciun partid” a fost apropo-ul subtil pe care Andrei Roman l-a făcut referitor la sondajul său în care Mircea Geoană este dat ca principal favorit la o mare distanță de competitorii săi.

Inadvertentele din sondajele AtlasIntel sunt strigătoare la cer și arată modul dezastrous în care sunt făcute

Să luăm spre exemplu sondajul inițial dat publicității de firma braziliană AtlasIntel, în februarie 2023, adică fix cu un an în urma față de cel dat publicității zilele trecute. Diferențele între fix aceiași candidați sunt ireale, cifre greu de explicat pentru orice sociolog care efectiv nu scoate procentele din burtă.

În februarie 2023, pe primul loc în preferințele românilor la prezidențiale era Laura Codruța Kovesi, care brusc în sondajul din 2024 a dispărut definitiv. Nimic deosebit până aici. Mergem mai departe.

AtlasIntel s-a simțit probabil dator față de Mircea Geoană și în doar un an aproape i-a dublat procentele în sondajele sale. Secretarul adjunct al NATO avea în 2023 un procent de 14,5%, iar acum, la doar un an diferența a ajuns la 27%. Dacă nici astea nu sunt cifre din burtă…

În februarie 2023, Dacian Cioloș era cotat de sondajul AtlasIntel cu o intenție de vot de doar 1,9%, acum un an mai târziu ca printr-o minune, liderul REPER a ajuns să înregistreze 6,1%. O creștere total nejustificată într-un singur an în care Cioloș nu a existat deloc pe scena politică locală.

Tot în urmă cu un an, Marcel Ciolacu avea 3,5%, iar acum a ajuns la 9,6%, altă creștere spectaculoasă și diferență imensă între două sondaje relativ apropiate ca distanță în timp.

Alta diferență izbitoare, care ne pune pe gânduri despre modul în care sunt făcute de fapt aceste sondaje, o regăsim în procentele Dianei Șoșoacă. În 2023 avea 5,6%, iar în sondajul de zilele trecute procentele i s-au dublat până la 10,6%.

Am arătat aceste exemple doar pentru o comparație, ca să fie clar că genul acesta de diferențe nasc automat suspiciuni referitoare la câteva vicii de procedură. În general, sondajele de opinie referitoare la politicieni sunt destul de liniare și rar se întâmplă să existe diferențe uriașe de la un sondaj la altul și de la o perioadă la alta. Sondajele AtlasIntel însă, fiind făcute “pe internet”, se pare că nu se supun regulilor clasice de sondaj de opinie.