PwC: Perspectivele economiei globale se vor deteriora în acest an

Directorii de companii sunt pesimişti în legătură cu perspectivele economiei globale, estimează aproape jumătate dintre cei 1.258 de directori generali din întreaga lume intervievaţi de compania consultanţă şi audit PwC, iar doar 15% dintre respondenţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a economiei în anul în curs.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 12:02
PwC: Perspectivele economiei globale se vor deteriora în acest an

Cu toate acestea, directorii generali sunt mult mai încrezători în perspectivele de creştere ale propriilor companii în următoarele 12 luni, 40% dintre respondenţi mizând pe afaceri în creştere în 2012, ceea ce arată că directorii generali au învăţat cum să gestioneze companiile în perioade dificile şi imprevizibile, potrivit PwC Global CEO Survey.

Directorii generali sunt mai pesimişti cu privire la perspectivele de creştere pe termen scurt ale companiilor lor decât la începutul anului trecut, atunci când 48% se declarau „foarte încrezători” că vor înregistra venituri în creştere. Cu toate acestea, nivelul de încredere rămâne mai ridicat decât în perioada 2008-2009, atunci când numai 20-30% dintre directorii generali credeau în perspectivele de creştere ale companiilor lor pe termen scurt.

În plus, mai mult de jumătate dintre directorii generali din întreaga lume se aşteaptă să facă angajări în următoarele 12 luni, deşi imaginea este diferită în funcţie de sector, industria media şi divertismentului raportând cel mai mare număr de angajări potenţiale în 2012.

Deloc surprinzător, apreciază autorii raportului, cei mai pesimişti s-au declarat directorii generali din Europa de Vest, preocupaţi de criza datoriilor suverane.

Majoritatea (80%) dintre directorii generali se declară îngrijoraţi de incertitudinile privind creşterea economică, 64% de instabilitatea pieţelor de capital, 60% de modalităţile prin care vor încerca guvernele să rezolve chestiunea deficitelor bugetare şi a datoriei publice, 58% cu privire la volatilitatea cursului de schimb, iar 56% cu privire la supra-reglementare. De asemenea, 56% dintre directorii generali susţin că actuala criză a datoriilor suverane din Europa le-a afectat deja companiile, însă 45% precizează că au luat măsuri de precauţie.

„Încrederea directorilor generali este clar pe un trend descendent, acum când se confruntă cu urmările recesiunii. Aceştia sunt dezamăgiţi de evoluţia economiei globale şi de ritmul lent al redresării. Optimismul care a început să se refacă după căderea din 2008 începe să se estompeze”, a declarat Dennis Nally, preşedinte, PwC International.