RABLA 2014: Peste 5.700 de rezervări pentru persoane fizice, în prima lună a programului

RABLA 2014. Peste 5.720 de rezervări pentru persoane fizice au fost înregistrate până luni, 19 mai, în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2014, potrivit unui comunicat al Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

19 mai 2014, 15:04
RABLA 2014: Peste 5.700 de rezervări pentru persoane fizice, în prima lună a programului

RABLA 2014„La puţin peste o lună de la momentul în care am lansat programul Rabla 2014, avem mai bine de 5000 de rezervări pentru persoanele fizice. Dacă facem un calcul simplu, putem vedea că aproape 30% din totalul tichetelor electronice au fost deja alocate. Asta înseamnă că programul funcţionează foarte bine”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de rezervări este condus de Municipiul Bucureşti, cu 1.357 rezervări, urmat de judeţele Argeş şi Constanţa, cu 329, respectiv 280 rezervări. Pe ultimele 3 locuri ale clasamentului se află judeţele Teleorman, Bistriţa Năsăud şi Sălaj cu 36, 20, respectiv 14 rezervări.

Dintre rezervările de până în acest moment, AFM raportează 5.699 de rezervări ale căror date au fost verificate şi validate la Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor, o rezervare în curs de verificare şi 20 de rezervări invalidate (din cauza datelor completate greşit sau eronate).

„Mă bucură faptul că nu avem raportate nereguli. Am avut un val masiv de solicitări reprezentate de cetăţenii care dispuneau de lichidităţi pentru achiziţia unui autoturism nou. Cu siguranţă, în perioada următoare ne aşteptăm la un nou val, format din acele persoane care aşteaptă contractarea unui credit pentru achiziţie. Dacă ne vom mişca în ritmul acesta, este posibil să epuizăm tichetele electronice înaintea datei preconizate”, a adăugat ministrul Attila Korodi.

Citeşte şi Rabla 2014: Aproximativ 3.600 de rezervări raportate în sistemul informatic al AFM

Din cele 17.000 de tichete alocate persoanelor fizice, mai sunt disponibile 11.280. De asemenea, pentru persoanele juridice au fost depuse până luni 302 dosare pentru 1.009 autovehicule, care se află în analiză. Lista persoanelor juridice şi a instituţiilor publice care vor fi acceptate şi respinse în Program, va fi publicată pe site-ul AFM (www.afm.ro) la secţiunea aferentă Programului.

Persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul „Rabla” se pot înscrie, începând din 8 aprilie, la dealerii auto şi, ulterior, îşi pot casa maşinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Pentru ediţia din acest an a Programului „Rabla”, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, sunt alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.

Pentru ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Citeşte şi RABLA 2014: Verde pentru firme şi instituţii publice din 30 aprilie


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei