Rabla 2021. Programele pentru mașini și electrocasnice devin operaționale în scurt timp. Anunţul făcut de Tanczos Barna!

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că programele Rabla pentru mașini și pentru electrocasnice devin operaționale în scurt timp, după ce Guvernul va aproba, săptămâna aceasta, bugetul Administrației Fondului de Mediu.

19 apr. 2021, 15:18
Rabla 2021. Programele pentru mașini și electrocasnice devin operaționale în scurt timp. Anunţul făcut de Tanczos Barna!

Rabla 2021. „Se va aproba acest buget, sper, miercuri”, a spus ministrul, care a precizat că este vorba despre programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Electrocasnice.

Rabla 2021. Programele pentru mașini și electrocasnice devin operaționale în scurt timp. Anunţul făcut de Tanczos Barna!

Ministrul spune că bugetul pentru Rabla Plus, care finanțează automobile plug-in și electrice, a fost dublat, și că a fost dublat astfel și numărul de mașini ce vor putea fi achiziționate, avansând și ideea unei suplimentări de buget pentru această zonă a pieței auto.

Pentru Rabla Clasic creșterea este de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, adică aproximativ 1.500 de euro pentru un tichet, iar valoarea ecobonusului crește de la 1.000 la 1.500 de lei și de la 2.500 la 3.000 de lei, „astfel încât mașinile care au emisii mai scăzute să beneficieze de un sprijin în plus”, a precizat ministrul Mediului.

Tanczos Barna spune că după aprobarea bugetului AFM este o chestiune de zile până cînd programele vor deveni operaționale.

Ministrul a adăugat că platforma pentru Rabla Electrocasnice va fi funcțională, după problema de anul trecut.

Condiţiile pentru programul rabla pentru electrocasnie ar putea fi modificate. Se pare că românii putea cere bani de la stat şi veţi primi vouchere şi pentru electrocasnicele care consumă mai mult curent, nu doar pentru cele care se încadrează la categoria energetică A.

Ministerul Mediului vrea ca statul să achite până la jumătate din preţul maşinilor de spălat, al televizoarelor sau frigiderelor care consumă puţin curent, adică sunt rentabile energetic.

Valoarea suportată de către stat nu va putea depăși 50% din prețul mașinii de spălat, a televizorului sau a frigiderului. Ministrul Mediului a anunţat că se majorează prima de casare şi creşte valoarea ecobonusului pentru achiziţia maşinilor hibrid. Programul ar urma să înceapă din luna aprilie.

„Anul acesta vom modifica prima de casare din program și o să o majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro va fi prima de casare care se va plăti acelor persoane care predau o mașină înmatriculată, se casează mașina, se radiază mașina și astfel se scot din circulație mașinile vechi, poluatoare și sunt cumpărate mașini noi. Tot în cadrul programului RABLA clasic avem două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare și vin în sprijinul acelor achziții prin care se cumpără mașini hibrid. Ecobonsul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, emisii sub 96 grame dioxid de carbon, ecobonusul se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei. Putem ajunge la o sumă maximă care poate fi primită de o persoană fizică de 2.250 de euro dacă se cumulează prima de casare cu ecobonusul.”, a declarat ministrul Mediului, potrivit digi24.

Citeşte şi: Programul „Rabla pentru electrocasnice 2020” se amână. AFM anunţă că s-a încercat fraudarea procesului de înscriere