Rabla 2022 pentru motociclete. Sume mai mari pentru prima de casare şi ECOtichet

Ghidurile de funcționare a programelor Rabla CLASIC și Rabla PLUS pentru anul 2022 au fost publicate în Monitorul Oficial. Anul acesta poate fi predat un autovehicul vechi spre casare, iar cu ajutorul voucherului poate fi achiziţionată o motocicletă sau un scuter nou.

04 feb. 2022, 20:11
Rabla 2022 pentru motociclete. Sume mai mari pentru prima de casare şi ECOtichet

Rabla 2022 pentru motociclete. Valoarea tichetului pentru scutere și motociclete ajunge până la 9.000 lei, fără a depăși 50% din valoarea bunului achiziționat, iar valoarea ECOtichetul pentru scutere și motociclete electrice ajunge până la 26.000 lei, fără a depăși 50% din valoarea bunului achiziționat, conform datelor Asociaţiei motoADN, citate de Economica.net.

Estimările arată că prin intermediul programului Rabla 2022 va avea loc cel puțin o dublare a numărului de solicitări de finanțare pentru scutere și motociclete, având în vedere analiza interesului și solicitărilor de oferte primite în platforma Rablamoto.ro.

Rabla 2022 pentru motociclete. Condiţii şi valoarea voucherelor

Cu noul program Rabla Moto Clasic se poate ajunge la o subvenție pentru achiziția unei motociclete noi de până la 9.000 lei. Prima de casare/ subvenția se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2 /km a motocicletei noi, astfel:

a) Pentru o motocicletă nouă, al cărei sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km, cuantumul primei de casare este de 6.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat;

b) La prima de casare se pot adăuga următoarele ECObonusuri, astfel:
1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km.

Condițiile programului Rabla Moto Plus

a) Se acorda un ECOtichet la achiziționarea unei motociclete electrice noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.

b) Cuantumul ECOtichetului este de 26.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

c) ECOtichetul nu se cumulează cu alte programe care finanțează achiziționarea autovehiculelor noi.

d) ECOtichetul se scade de către producătorul validat din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, iar valoarea finanțării nu poate depăși 50% din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin program.

„Modificările aduse în acest an programelor Rabla Moto și Rabla Moto Plus sunt importante în susținerea demersurilor de reducere a poluării și de încurajare a mobilității urbane. Actualele valori ale voucherelor încurajează pe oricine vrea să își cumpere un un scuter sau o motocicletă, inclusiv electrică. România rămâne printre primele țări europene în care motocicliștii beneficiază de un asemenea sprijin în achiziția de autovehicule noi”, a declarat Răzvan Pavel, președintele motoADN.

Programul RABLA Moto

În 2019, asociația motoADN a demarat o serie de acțiuni pentru crearea și implementarea programului RABLA Moto. În acest demers, motoADN a reprezentat vocea și interesele a peste 8.000 de persoane care au semnat petiția de susținere a implementării programului Rabla Moto. Proiectul beneficiază și de susținerea activă a numeroase asociații și cluburi moto.

În esență, motoADN a susținut ca voucherele Rabla obținute la casarea unei mașini vechi să poată fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi. În acest fel, va crește impactul pozitiv al acestui program de protecție a mediului și se elimină discriminarea persoanelor care vor să achiziționeze o motocicletă, nu un autoturism, prin accesarea Programului Rabla.

Este foarte important de menționat că studii europene arată cum folosirea scuterelor sau a motocicletelor în deplasarea urbana are un impact pozitiv major asupra mediului: direct, prin faptul că un scuter/motocicletă cu motor termic este cu 20% mai puțin poluant/ă față de o mașină electrică și cu 50% mai puțin poluant/ă față de o mașină cu motor termic; indirect, prin faptul că trecerea de la mașină la scuter/motocicletă face ca timpii de staționare în trafic a mașinilor să scadă, astfel că se va reduce timpul în care acesta stă cu motorul pornit și poluează, se specifică în comunicatul transmis de asociație.

Din același studiu european reiese că impactul indirect este de patru ori mai mare decât impactul direct.

Programul Rabla moto a fost aprobat pentru prima data în anul 2020 și de atunci subvenția pentru motociclete și scutere a tot fost majorată, astfel încât mobilitatea urbană pe două roți să aibă șanse mai mari de a fi o realitate a vieții cotidiene.