RABLA 2025, contestată de APIA: Greşeala care va menţine maşinile vechi pe traseu. Cât ar trebui să fie ecotichetul

Noul Ghid ''Rabla'' riscă să încetinească și mai mult procesul de electrificare a transportului rutier în România, avertizează APIA.
Filip Stan
07 mart. 2025, 18:11
RABLA 2025, contestată de APIA: Greşeala care va menţine maşinile vechi pe traseu. Cât ar trebui să fie ecotichetul

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) își exprimă dezacordul față de forma propusă a Ghidului de finanțare a Programului ”Rabla” 2025, lansat recent în consultare publică de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și consideră că prevederile acestui document nu răspund în mod adecvat nevoilor pieței și riscă să încetinească și mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.

RABLA 2025, schimbări de ultimă oră. Mircea Fechet: „Va avea o singură sesiune continuă, până la epuizarea fondurilor”

”APIA a atras atenția, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesității unei subvenții corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimțite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbușirea pieței de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populației. Mai mult decât atât, evoluția înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% față de aceeași perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbușirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvențiilor. Această tendință negativă devine și mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanță majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ține pasul cu tendințele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziție către mobilitatea electrică”, susțin reprezentanții organizației, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

În acest context, asociația profesională reiterează propunerile transmise anterior Guvernului și Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menținerea și majorarea subvenției pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, și de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.

De asemenea, APIA propune majorarea plafonului maxim al prețului de achiziție eligibil prin ”Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflația și a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante.

În plus, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziționat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piață dinamică și a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică, apreciază sursa citată.

”Cu toate acestea, trebuie să subliniem faptul că niciuna dintre aceste propuneri, discutate anterior cu domnul Ministru al Mediului și agreate la nivel de principiu, nu se regăsește în proiectul supus dezbaterii publice. Mai mult, Ghidul de finanțare propus pentru dezbatere publică contrazice măsurile anunțate recent de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care a reiterat că este responsabilitatea statelor membre să direcționeze și să sprijine consumatorii în tranziția către mobilitatea electrică. Propunerile mai sus menționate împreună cu inițiativa APIA, formulată încă de acum doi ani, privind implementarea unui program național de susținere a flotelor comerciale, denumit ‘Rabla Comercial’, sunt pe deplin aliniate cu măsurile anunțate recent de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, privind necesitatea susținerii tranziției către mobilitate electrică la nivel european. Comisia Europeană a subliniat că 60% dintre noile înmatriculări de vehicule sunt reprezentate de flote comerciale, motiv pentru care statele-membre sunt încurajate să accelereze procesul de decarbonizare prin scheme de sprijin dedicate acestui segment”, se menționează în comunicat.

De ce întârzie programul Rabla 2025. Când s-ar putea relua și ce valoare au ecotichetele

Oficialii organizației sunt de părere că în absența unor măsuri eficiente, bine fundamentate și a unei colaborări strânse cu Comisia Europeană, România riscă să rămână pe ultimul loc, așa cum este si în prezent, în rândul statelor europene în ceea ce privește tranziția către mobilitatea electrică, ceea ce va afecta atât consumatorii, cât și competitivitatea industriei auto locale.

Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie, în consultare publică, Ghidul pentru ”Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca ”Rabla”.

Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziționarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid și 13.000 de lei la achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.

APIA este o organizație non-profit înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996. Organizația a dezvoltat CarS, unica platformă online de analiză dinamică a pieței auto din România.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. NU se poate scăpa de plată. ANAF verifică tot
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărirea TVA ar putea fi cea mai mică problemă. Ne paște scenariul Grecia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici