Rabla 2025. Cum primeşti un ecotichet de 7.500 de euro pentru maşina ta veche din garaj. GHID finanţare

Ghidul de finanţare pentru RABLA 2025 a fost trimis la Monitorul Oficial. Valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice a crescut la aproximativ 7.500 de euro. În ultimii 20 de ani, prin Rabla au fost casate peste 1 milion de autoturisme în România
Filip Stan
23 apr. 2025, 15:31
Rabla 2025. Cum primeşti un ecotichet de 7.500 de euro pentru maşina ta veche din garaj. GHID finanţare

Ghidul de finanţare pentru RABLA 2025 a fost trimis la Monitorul Oficial, anunţă Ministerul Mediului. În ultimii 20 de ani, prin acest program au fost casate peste 1 milion de autoturisme în România. Valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice creşte în acest an la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro.

„Prin acest program ne propunem să aducem pe străzile din România zeci de mii de autoturisme nou nouţe, mai puţin poluante. Dacă  vă doriţi un motor mai curat, cu consum mai mic sau o maşină mai sigură, pregătiţi-vă să vă înscrieţi în Rabla 2025! Cea mai mare noutate noutate şi cea mai aşteptată de toată lumea este valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice, pe care am crescut-o la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro. Sperăm ca anul acesta Programul Rabla să fie un program care să întreacă orice aşteptare, să bată orice alt record. O altă noutate este legată de modalitatea de înscriere. Ne propunem să dăm posibilitatea românilor să se înscrie direct în aplicaţia Administraţiei Fondului pentru Mediu, fără dealeri, fără alţi intermediari, voucherul putând fi decontat la orice producător”, a declarat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut, pe care ministrul Mediului spune că speră să îl epuizeze cât mai rapid pentru că va fi o singură sesiune.

”Colegii de la AFM afirmă că, în ultimii 20 de ani, datorită programului pe care îl numim în continuare Rabla, probabil cel mai iubit de români, am casat peste 1 milion de autoturisme în România! O cifră absolut spectaculoasă! Aşadar, cu speranţa că în 2025 vom avea foarte mulţi cai putere verzi pe străzile din România,  aştept cu nerăbdare aprobarea bugetului AFM, în şedinţa de guvern, şi îmi doresc foarte mult să putem spune cât mai repede ca s-au terminat banii, că românii au accesat rapid acest program şi că, aşa cum am spus mai devreme, un număr cât mai mare de autoturisme sigure, noi, prietenoase cu mediul, mai ales în marile oraşe unde aerul nu este întotdeauna cel mai curat”, a declarat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de autovehicule noi, mai puţin poluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Programul vizează diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament provenite de la autovehiculele uzate, precum şi prevenirea generării deşeurilor şi atingerea obiectivelor privind recuperarea şi valorificarea deşeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz.

Programul Rabla 2025. Sumă record alocată pentru mașinile electrice. Anunțul făcut de ministrul Mediului

Programul are caracter multianual, se aplică la nivel naţional şi se desfăşoară în perioada 2025-2030. Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu constituite din scoaterea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

“În 2025, Programul Rabla intră într-o nouă eră a eficienţei şi accesibilităţii, prin lansarea unei noi aplicaţii digitale care simplifică procesul de înscriere şi reduce timpul de analiză a dosarelor. Aceste măsuri vin după consultări directe cu producătorii auto şi reconfirmă rolul programului Rabla ca un instrument vital pentru modernizarea parcului auto şi protecţia mediului”, a precizat Florin Bănică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Cuantumul ecotichetului a fost stabilit astfel:

-10.000 lei (aproximativ 2000 de euro) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;

-12.000 lei (aproximativ 2400 de euro) pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;

-15.000 lei (aproximativ 3000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;

-37.000 lei (aproximativ 7500 de euro) pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;

-120.000 lei (aproximativ 24.000 de euro) pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, în cazul instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale;

Pentru înscrierea în noul program Rabla, solicitanţii vor fi cei care vor trebui să completeze, într-o aplicaţie informatică gestionată de Administraţia Fondului de Mediu, o cerere în acest sens şi să încarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei maşini. Finanţarea se acordă, în limita bugetului aprobat.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot solicita un număr de maximum 25 de ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.

Persoanele fizice pot solicita maximum 2 ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează a fi achiziţionat.

Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obţinerea statutului de „beneficiar finanţare”. În acest interval, producătorii sunt obligaţi să emită şi să introducă factura electronică în aplicaţie şi să finalizeze formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou.

”Este obligatorie înmatricularea permanentă la autorităţile competente din România, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziţionat în cadrul programului, pe o perioadă de cel puţin 18 luni de la emiterea facturii. Prin excepţie, în cazul în care autovehiculele noi pentru care a fost acordată finanţarea, sunt achiziţionate în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului este obligatorie la sfârşitul perioadei de leasing. De asemenea, este interzisă beneficiarilor înstrăinarea autovehiculelor nou-achiziţionate în cadrul programului, pe o perioadă de 18 luni de la data emiterii facturii, prevedere ce se aplică inclusiv în cazul beneficiarilor care au achiziţionat autovehiculele noi în sistem leasing”, menţionează Ministerul Mediului.

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se termină valul de caniculă extremă. România este sub cod roşu, aerul este irespirabil
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Reguli noi pentru viața la bloc: Proprietarii vor fi obligați să se conformeze noilor cerințe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună