Rabla chinezească. Cumpărătorii de maşini noi primesc 1.300 euro, cash

Piața auto din China, confruntată cu probleme încă din 2018, speră să se redreseze după pandemia de coronavirus. Totuşi, este puțin probabil să recupereze anul acesta pierderile din primul trimestru, după cum estimează Asociația Producătorilor de Automobile din China.

15 apr. 2020, 17:39
Rabla chinezească. Cumpărătorii de maşini noi primesc 1.300 euro, cash

Într-un an normal, China ar fi vândut deja până acum mai mult de șase milioane de mașini noi, însă în acest an cifra este de doar 3,7 milioane. Vânzările de mașini au scăzut cu 42% în primul trimestru al anului 2020 față de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar piața este în continuare foarte slabă, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor de Automobile din China (CAAM), preluate de CNN.

În acest context, guvernele locale au decis să intervină. Astfel, mai multe orașe şi provincii și-au încurajat locuitorii să cumpere mașini, oferindu-le în special subvenții în numerar de până la 1.300 de euro pe maşină. În plus, Beijingul a anunțat că va prelungi cu doi ani subvențiile și reducerile de taxe pentru mașinile electrice și hibride.

Citeşte şi Cozile uriaşe de maşini la Roma au şocat pe toată lumea. Ce se ascunde, de fapt, în spatele imaginii

Industria auto este o ramură foarte importantă a economiei chineze. Peste 40 de milioane de oameni din țară depind direct sau indirect de aceasta şi generează aproximativ 10% din producția manufacturieră a Chinei. În plus, o piață auto sănătoasă în China este importantă și pentru restul lumii, notează CNN, asta şi pentru că producătorii mari, precum Volkswagen și General Motors vând milioane de mașini în China.

Vânzările de mașini noi în China cunoscuseră deja o încetinire semnificativă înainte de criza COVID-19, scăzând cu aproximativ 8% în 2019 și cu aproape 3% în 2018.

Potrivit prognozelor de vânzări de dinainte de epidemie, se estimase o scădere de 2% pentru 2020, dar potrivit unei analize recente a S&P Ratings cifra ar putea ajunge la 10%.