Rabla Electrocasnice 2022 începe vineri, de la ora 10. Aveți la dispoziție șapte zile să vă înscrieți

Începe o nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice de vineri, de la ora 10, prin crearea conturilor de utilizator.

17 iun. 2022, 09:28
Rabla Electrocasnice 2022 începe vineri, de la ora 10. Aveți la dispoziție șapte zile să vă înscrieți

Rabla Electrocasnice 2022

. Cei interesați de Programul Rabla pentru Electrocasnice au timp șapte zile pentru a se înscrie în această etapă.

Rabla Electrocasnice 2022. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat un buget de 100 de milioane de lei în acest an pentru programul Rabla pentru Electrocasnice, cu 25 de milioane de lei mai mult decât anul trecut.

”Începând de vineri, ora 10.00, Administraţia Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică”, anunţă AFM, într-un comunicat de presă.

Citește și Rabla electrocasnice 2022. Bătaie vineri pe laptopuri şi maşini de spălat. Schimbare majoră în acest an

Preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, a anunțat suplimentarea bugetului: ”Având în vedere interesul manifestat faţă de acest program şi succesul uriaş pe care acesta l-a avut în ediţiile trecute în rândul populaţiei, am luat hotărârea de a mări bugetul alocat la 100 de milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult faţă de anul trecut. Prin acest program promovăm reducerea consumului de energie prin înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum mult mai scăzut”.

Acesta a precizat că toţi cei interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator.

”Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în ediţiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, a mai declarat preşedintele AFM.

După ce solicitanții se înscriu, prin crearea conturilor de utilizator, urmează etapele de selecție în aplicația informatică a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Citește și RABLA 2022. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să beneficiezi de stimulentul de 3.000 de lei acordat prin programul Rabla Local

Rabla pentru Electrocasnice, întrebări și răspunsuri:

  • Cat durează procesarea datelor din cont?

Procesarea datelor din cont și verificarea corespondenței acestora cu informațiile din CI/BI/Declarația pe proprie răspundere încărcate în aplicație poate dura un pic mai mult dat fiind numărul foarte mare de persoane care au accesat aplicația informatică . Nu trebuie să vă faceți griji dacă în contul dumneavoastră apare mesajul „Date în procesare” deoarece acest mesaj nu vă împiedică să selectați voucherele când debutează etapele aferente categoriilor de echipamente.

Vă reamintim că CI/BI și Declarația pe proprie răspundere trebuie încărcate în aplicație, prin accesarea conturilor de utilizatori create, până la data utilizării voucherului la un comerciant validat..

  • Lista comercianților validați în 2020 este încă valabilă? Va fi această listă actualizată?

Lista comercianților validați până acum, postată pe site-ul AFM, rămâne valabilă și va fi actualizată cu fiecare comerciant nou validat.

  • Cum ați optat pentru noile clase de eficiență energetică ale echipamentelor participante în program? Se găsesc în magazine asemenea echipamente?

Alegerea noilor clase de eficiență energetică a fost realizată în urma unor consultări, atât cu marii retaileri de electrocasnice din România, cât și cu reprezentanți ai Ministerului Energiei. Ghidul de finanțare include echipamente ce au ca punct de plecare noua clasă de eficiență E, pe o scară de la A la G, ceea ce înseamnă că este acoperitun segment considerabil al pieței și că există suficiente echipamente electrocasnice ce pot fi achiziționate prin program.

  • Se pot preda laptopurile în cadrul programului Rabla pentru Electrocasnice?

Da, laptopurile se pot preda, ca excepție, în cazul achiziționării unei mașini de spălat vase sau a unui uscător de rufe. De asemenea, menționăm că dacă doriți să optați pentru un voucher pentru laptop sau tabletă, puteți preda la schimb orice echipament electrocasnic participant la program, cu excepția laptopurilor și a tabletelor sau unui echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor.

  • Se impozitează valoarea voucherului?

Nu, voucherele nu sunt impozitate;valoarea acestora se scade integral din prețul de comercilizare a echipamentului nou.

  • La înregistrare am introdus date greșit (nume, prenume, dată de expirare a actului de identitate), ce pot face?

În această situație, toate datele amintite mai sus se pot edita din profilul de utilizator. În cazul în care ați încărcat și CI/BI/Declarația pe proprie răspundere, trebuie să așteptați procesarea acestor documente, iar în cazul în care sunt evidențiate erori, le puteți remedia prin editarea câmpurilor din profil sau prin reîncărcarea documentelor respective (o poză mai clară sau un scan cu rezoluție mai bună).

  • Mi-am făcut cont în platforma dar nu primesc SMS-ul de confirmare sau acesta a expirat. Ce pot face?

În cazul în care nu primiți SMS-ul de confirmare există posibilitatea ca numărul de telefon introdus să fie greșit. În acest moment se lucrează la implementarea unei soluții de retransmitere a SMS-urilor, pentru toți cei care nu au reușit să își activeze contul, urmând a fi anunțate modalitățile de remediere a acestei situații.

  • Adresa de email a fost introdusă greșit și nu mă pot autentifica. Ce pot face?

În cazul în care ați introdus adresa de email greșit și cunoașteți unde anume s-a produs greșeala, vă puteți conecta folosind aceeași adresă de email furnizată la înscriere (inclusiv dacă este greșită).

  • Am creat contul și am încărcat documentele, acum ce fac?

După crearea, activarea contului și încărcarea documentelor veți puteaselecta voucherele în etapa destinată fiecărei categorii de echipamente. Până la momentul demarării etapelor aferente categoriilor de vouchere, acestea nu vor fi active în aplicație.

  • În cazul în care am întrebări referitoare la procesul de înscriere sau vreau să transmit o serie de dificultăți tehnice întâmpinate, cui pot să mă adresez?

Adresa de email unde se pot transmite astfel de propuneri/observații sau întrebări este [email protected].