Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ministrul Mediului: „Este singurul program unde am dubii. Este o anomalie”

Ministrul Mediului a mărturisit că are dubii legate de programul Rabla pentru electrocasnice. Tanczos Barna spune că doar 40% dintre cei care obţin voucherele le şi folosesc.

15 sept. 2022, 08:28
Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ministrul Mediului: „Este singurul program unde am dubii. Este o anomalie”

Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ministrul Mediului a recunoscut, miercuri seară, că are dubii privind programul rabla pentru electrocasnice şi spune că, deşi cererea pentru tichete este mare, doar câţiva le folosesc pentru a-şi înlocui electrocasnicele vechi.

Rabla pentru Electrocasnice 2022. Anunţul făcut de Tanczos Barna

Citeşte şi RABLA 2022. 3.000 de lei în schimbul mașinii mai vechi de 15 ani. Ghidul de finanțare a apărut în Monitorul Oficial

Potrivit ministrului Mediului, doar 40 % dintre românii care depun cereri şi obţin tichetele cu care îşi pot cumpăra electrocasnice noi  le folosesc.

”Singurul program unde am eu, personal, câteva dubii este programul de Rabla electrocasnice. Este un program destul de ciudat, unde la prima vedere nevoia, cererea este foarte mare, după care valorificarea tichetelor în produse prin cumpărare este undeva la 40%. Este o anomalie, vedem dacă anul viitor schimbăm ceva sau continuăm programul”, a declarat Tanczos Barna la Digi 24.

Ministrul Mediului a precizat că, în mod cert, programele de tipul Rabla ”ajută şi modelează pieţe”, dând exemplul Rabla şi Rabla Plus.

Reamintim că peste 85% la sută din bugetul celei de-a treia etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în trei ore de la lansarea acestei sesiuni. Sesiunea a fost deschisă vineri, 8 iulie, la ora 10.00. Au fost generate de către persoanele fizice un număr de 42.910 vouchere, din care 14.502 vouchere pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, 7.686 vouchere pentru uscătoare de rufe şi 20.722 vouchere pentru aspiratoare.

Valoarea voucherelor este de 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++, 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++ şi de 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Bugetul alocat acestei sesiuni a fost de 15 milioane de lei. Rabla pentru Electrocasnice 2022.

Citeşte şi RABLA 2022. Schimbare uriaşă pentru români, primesc 3000 de lei fără a fi obligaţi să-şi cumpere maşină nouă