RABLA 2022. Schimbare uriaşă pentru români, primesc 3000 de lei fără a fi obligaţi să-şi cumpere maşină nouă

Față de programul clasic, prin ”Rabla local” proprietarii vor putea primi 3.000 de lei pentru o mașină veche și nu vor fi obligați să achiziționeze una nouă. Jumătate din sumă va fi suportată din bugetul AFM şi jumătate din bugetul local.

22 aug. 2022, 18:30
RABLA 2022. Schimbare uriaşă pentru români, primesc 3000 de lei fără a fi obligaţi să-şi cumpere maşină nouă

RABLA 2022. Programul pentru casarea mașinilor uzate, care va fi implementat cu sprijinul unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), va începe în luna septembrie. Pentru casare, proprietarii vor trebui să depună o cerere la Primărie și să aștepte confirmarea că sunt eligibili. Ulterior, mașinile vor putea fi fuse la orice centru autorizat de casare din zonă. Decontarea se va face la primărie,
Începând cu luna septembrie, șoferii care vor să caseze autoturismele mai vechi de 15 ani se vor putea înscrie în programul numit „Rabla Local”.

Se lansează programul de casare a maşinilor mai vechi de 15 ani, veşti bune pentru români. Câţi bani vei primi dacă scapi de rabla din faţa blocului
Aceștia vor primi pentru fiecare mașină 3.000 de lei, iar noutatea este că nu vor fi condiționați să cumpere un autoturism nou.

Ce mașini sunt eligibile pentru Programul Rabla Local 2022
Criteriile pentru ca șoferii români să primească vouchere pentru mașinile vechi sunt următoarele:

– să fie mai veche de 15 ani la momentul înscrierii în program, vechime calculată de la anul fabricației

– să fie înregistrată în evidențele fiscale din localitate în care se solicită casarea

– să aibă norma de poluare Euro 3 sau mai puțin

– să fie înmatriculată în România de cel puțin 3 ani.

Proprietarii autoturismelor trebuie să trimită o cerere la Primărie și să aștepte confirmarea că sunt eligibili. Apoi mașinile pot fi duse la orice centru autorizat de casare din zonă. Cu bonul se vor intoarce la primarie pentru decontare, scrie Euronews.ro.

Administrațiile locale care aplică pentru acest program vor putea obține finanțare pentru cel mult 100 de mașini uzate (localitățile cu până la 1.000 de locuitori), sau 50.000 de autovehicule uzate (orașele cu peste 200.000 de locuitori).

RABLA 2022. ”Ordinul de ministru se finalizează zilele acestea, probabil până la sfârșitul lunii august o să apară în Monitorul Oficial. În septembrie, în baza ordinului de ministru, unitățile administrativ teritoriale, primăriile, pot declanșa, sau pot începe programele locale.

Un lucru foarte important, trebuie subliniat în acest program, ne bazăm pe inițiativa locală. Ceea ce asigurăm noi este o cofinanțare la acest program și aceasta a fost înțelegerea cu primăriile din municipii și din orașe în mod special, dar și din zona rurală.

Furtunile au făcut prăpăd în mai multe localităţi din Dâmboviţa şi Ilfov: O fermă de cai şi gospodării inundate, copaci căzuţi, conductă de gaze ruptă
Există un exemplu bun la Sfântu Gheorghe, aici în județul Covasna, care poate fi multiplicat. Venim noi cu o cofinanțare de 50% la această primă de casare de 3.000 de lei, dar inițiativa este una locală.

Pentru că atât gestionarea deșeurilor, cât și gestionarea problemei calității aerului, sunt probleme transferate prin lege în sarcina autorității locale.

Cu data de 1 octombrie, cu siguranță, putem începe primele deconturi, dacă există primării care pornesc programul în cursul lunii septembrie.”, a declarat Tzancos Barna.