Răbufnire în Parlament a senatorului USR Ștefan Pălărie din cauza unui manual de informatică: Monitor cu tub și o dischetă!

Ștefan Pălărie a avut un discurs acid în Parlament pe tema unei imagini care apare pe coperta unui manual de informatică.

13 oct. 2021, 19:27
Răbufnire în Parlament a senatorului USR Ștefan Pălărie din cauza unui manual de informatică: Monitor cu tub și o dischetă!

Răbufnire în Parlament a senatorului USR Ștefan Pălărie. Manualul de informatică prezentat de politician a fost publicat de Editura Didactică și Pedagogică, iar cea mai recentă ediție este din anul 2016. Este conceput pentru profilul Real Intensiv C++, iar autoarea sa este Mariana Milosescu.

Răbufnire în Parlament a senatorului USR Ștefan Pălărie din cauza unui manual de informatică: Monitor cu tub și o dischetă!

”Așa arată coperta unui manual de informatică la clasa a IX-a în 2021. Monitor cu tub și o dischetă de 1.44Mb pe care n-ar încăpea nici măcar o poză. Lucruri care țin mai degrabă de un muzeu. Evident, în spatele copertei, informațiile datează din aceeași perioadă. Așa sunt pregătiți în liceu viitorii noștri informaticieni. Susțin cu tărie introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, așa cum se propune prin L389/ 2021 dezbătută azi în Senat, dar vreau să trag un semnal de alarmă că multe materii necesită reorganizare și fac public angajamentul meu în această direcție.”, a spus Pălărie.

De altfel, elevii de clasa a IX-a au început anul școlar fără programă și cu manuale de acum 20 de ani, cu toate că s-au pregătit timp de 8 ani după o programă școlară nouă. Au dat inclusiv Evaluarea Națională 2021 din subiecte realizate după modelul internațional PISA, al competențelor esențiale pentru integrare în societate.

Elevii care au început clasa a IX-a au învățat mereu după o programă nouă, motiv pentru care nu au avut niciodată manualele pe bănci în timp util. Anul acesta, la început de liceu, au manuale, dar nu pentru că s-au tipărit la timp, ci pentru că le vor folosi pe cele vechi. Elevii revin la vechea programă școlară și vor învăța după manualele vechi.

Reprezentanții editurilor care tipăresc manuale școlare spun că nu știu nimic despre ceea ce se întâmplă cu programele școlare. „Pentru clasa a IX-a nu au reușit să rezolve nici problema planurilor cadru. Deci e o problemă foarte complicată. Ministerul ar trebui să urgenteze refacerea acestor planuri cadru. Pentru clasa a IX-a, noi am livrat manualele vechi. S-au reeditat cele vechi, în tiraje de 5-10%”, spune pentru Europa Liberă Cristian Greșeanu, președintele Asociației Editorilor din România.

Citește și: Mesajul viral trimis de o profesoară părinţilor, la început de an şcolar. Ce i-a pus să cumpere în loc de flori