Racheta lansată de Coreea de Nord îi îngrijorează pe experţi: E avansată şi greu de distrus într-un atac preventiv

Coreea de Nord a publicat joi zeci de fotografii cu Hwasong-15 - noua rachetă balistică intercontinentală (ICBM) despre care susţine că poate să atingă orice ţintă în Statele Unite continentale - în ziarul şi pe site-ul partidului unic, o adevărată mană pentru experţii care încearcă să distingă realitatea de fanfaronadă, relatează The Associated Press, care prezintă ce spun fotografiile despre noua rachetă.

30 nov. 2017, 10:25
Racheta lansată de Coreea de Nord îi îngrijorează pe experţi: E avansată şi greu de distrus într-un atac preventiv

Concluzia generală a experţilor este că racheta este mai mare, mai avansată şi are un lansator mobil de producţie locală, ceea ce îl face mai greu de distrus într-un atac preventiv.

Însă are o pitenţială problemă majoră, şi anume nu poate să se ducă mai departe de coasta de vest dacă este încărcat cu un focos nuclear real şi nu fals, ca în cel pe care l-a transportat în testul de miercuri.

Noua ICBM pare să fie mai mare decât racheta de tip Hwasong-14, testată în două rânduri în iulie.

Îl eclipsează pe liderul nord-coreean Kim Jong un, care are 1,70 metri înălţime.

Asta este o rachetă foarte mare (…). Şi nu vreau să spun «mare pentru Coreea de Nord». Numai câteva ţări pot să producă rachete de mărimea asta, iar Coreea de Nord tocmai a intrat în club„, a scris într-un mesaj postat pe Twitter, imediat după publicarea fotografiilor, Michael Duitsman, un cercetător de la Nonproliferation Studies, cu sediul la Monterey, în California. Mărimea este importantă, pentru că o rachetă care ţinteşte Statele Unite trebuie să transporte mult combustibil. Duitsman sugerează totodată că noua ICBM pare să aibă motorul aranjat alfel şi o direcţionare îmbunătăţită.

Phenianul s-a lăudat în mai multe rânduri în anunţul lansării, miercuri, cu faptul că Hawasong-15 a fost lansată cu un vehicul de ridicare şi lansare fabricat în ţară. Fotografiile publicate susţin aceste declaraţii.

Vezi şi Imagini de la testul nuclear al Coreei de Nord. Phenianul a publicat peste 40 de fotografii

Faptul că este în măsură să producă propriile vehicule mobile de lansare – intitulate TEL -, îi oferă Phenianului libertatea de a nu le mai obţine de la alte ţări, precum China, un lucru crucial având în vedere înăsprirea sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse.

TEL-urile deplasează rachetele şi le lansează din locuri greu de prevăzut. Acest lucru face mai dificlă găsirea şi distrugerea Hawasong-15 înainte de lansare. Coreea de Nord susţine că Hwasong-15 poate să transporte un focos nuclear ”super-greu” pentru a ajunge oriunde pe teritoriul continental al Statelor Unite. Vehiculul care reintră în atmosferă – conul din vârf – pare într-adevăr destul de mare. Însă, cu cât este mai mare încărcătura, cu atât este mai scurtă raza de acţiune.

Vezi şi Ministrul apărării din Franţa: Europa, la fel ca şi SUA, se află în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene

Michael Elleman, un expert în rachete, sugerează pe respectatul bloc 38 North, că presupusa rază de acţiune de 13.000 de kilometri a Hwasong-15 presupune o încărcătură de 150 de kilograme, care probabil că este mult mai uşoară decât orice focos nuclear real pe care-l produce Coreea de Nord.

Pentru a atinge Coasta de Vest, Phenianul trebuie să menţină această greutate la 500 de kilograme. Dacă poate să o facă sau nu este un lucru discutabil. ”Bomba nucleară a lui Kim Jong-un trebuie să cântărească mai puţin de 350 de kilograme, dacă el se aşteaptă că lovească marginea continentală de vest a Statelor Unite”, apreciază Elleman. „O încărcătură de 600 de kilograme abia atinge Seattle„, consideră el.