Rachete de semnalizare trase dintr-o centrală nucleară. Activiştii Greenpeace au dovedit vulnerabilitatea unor astfel de obiective

Un grup de activişti ai organizaţiei non-guvernamentale Greenpeace au pătruns în perimetrul centralei nucleare de la Cruas-Meysse, de unde au lansat rachete de semnalizare, scopul acţiunii fiind acela de a trage un nou semnal de alarmă în legătură cu vulnerabilitatea acestor obiective în caz de atac.

28 nov. 2017, 13:19
Rachete de semnalizare trase dintr-o centrală nucleară. Activiştii Greenpeace au dovedit vulnerabilitatea unor astfel de obiective

În jur de 20 de activişti au luat parte la această acţiune, iar patru dintre ei au escaladat zidurile unei clădiri unde se afla un bazin de depozitare a combustibilului uzat şi au lansat rachete de semnalizare.

Tot ceea ce trebuie să faci este să faci o gaură (în zidul clădirii) pentru a provoca un incendiu„, a declarat Yannick Rousselet, liderul campaniei antinucleare, demarate de organizaţia de mediu.

Compania de stat EDF, care operează centrala nucelară, a confirmat incidentul, adăugând că siguranţa centralei nu a fost niciodată pusă în pericol.

Oficiali locali au declarat că 22 de persoane au fost arestate în urma acestui incident.

Greenpeace a avertizat luna trecută în legătură cu măsurile de securitate deficitare de la centralele nucleare din Belgia şi Franţa, punând accent în special pe lipsa unei protecţii adecvate în cazul bazinelor de depozitare a combustibilului uzat.

Acesta este cel de-al doilea incident de acest fel petrecut în tot atâtea luni. În luna octombrie, activişti ai organizaţiei non-guvernamentale Greenpeace au lansat artificii din perimetrul centralei nucleare de la Cattenom, în estul Franţei.