Racordarea la gaze şi energie nu va mai fi gratuită pentru toată lumea. Ce modificări se pregătesc

Autoritățile plănuiesc modificări legislative prin care racordarea la gaze şi energie să nu mai fie gratuită pentru toată lumea.

11 mai 2021, 17:38
Racordarea la gaze şi energie nu va mai fi gratuită pentru toată lumea. Ce modificări se pregătesc

Autorităţile se gândesc să elimine, pentru o parte dintre consumatori, „gratuitatea” la racordarea la gaze şi energie electrică. Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat pentru Hotnews.ro spus că modificările vor fi făcute în Parlament și vizează renunțarea la așa-zisa gratuitate pentru consumatorii industriali.

Pentru consumatorii casnici ar urma să rămână gratuitatea, însă doar într-o limită de consum. Potrivit ministrului energiei, racordarea gratuită s-ar putea face pentru o limită de consum de 20 MW, iar pentru ce este în plus să stabilească ANRE o taxă.

Citeşte şi: UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR. Anunțul făcut de Ludovic Orban

De asemenea, ar mai putea fi eliminat și termenul limită de 5 ani pentru recuperarea costurilor de racordare, potrivit hotnews.ro.

Ideea eliminării gratuităţii la racordarea la gaze şi energie electrică a venit după blocajul apărut la firmele de distribuiţie ca urmare a numărului mare de cereri de racodări la rețelele de electricitate și gaze.

Potrivit legislaţiei în vigoare, racordarea este gratuită pentru consumatorii casnici, finanțarea lucrărilor fiind asigurată de către distribuitor. Pentru executarea lucrărilor, distribuitorii vin cu operatori economici agreați de ANRE. Dar și beneficiarul își poate alege operatorul economic, însă va achita el costurile racordării. În acest caz, distribuitorul va rambursa costurile într-un termen de 5 ani.

Citeşte şi: Legea privind Programul naţional de racordare a populaţiei la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, promulgată

“Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum”, a spus Virgil Popescu.