RADET: Afirmaţia că s-a convenit reducerea popririi conturilor regiei este „mincinoasă”

Afirmația directorului general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, conform căreia de luni Consiliul de Administrație al ELCEN a convenit reducerea popririi la 50% a conturilor RADET este "mincinoasă" și a fost însoțită și de alte afirmații neconforme cu realitatea, a declarat președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu.

RomaniaTV.net
16 oct. 2015, 16:52
RADET: Afirmaţia că s-a convenit reducerea popririi conturilor regiei este „mincinoasă”

Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET, prezintă mai multe „argumente și dovezi”, printre care se numără acela potrivit căruia printr-o adresă a ELCEN din 24 septembrie se dispune ca începând de pe 1 octombrie să se revină la procentul de poprire de 100% asupra drepturilor bănești cuvenite RADET București din contul escrow, se arată într-un comunicat emis de RADET Bucureşti.

Printr-o adresă ELCEN din 14 octombrie se dispune reducerea popririi de la 100% la 50% pentru sumele cuvenite RADET București din contul escrow, în mod condiționat, „începând cu data depunerii de către debitoarea RADET a actului adițional la contractul de cont escrow încheiat pe 11 octombrie 2001, act adițional semnat de toate părțile contractante și din care să rezulte modificarea anexei 2, pct.2 în sensul modificării procentului aferent ELCEN de la 57% la 62,22% și până la data de 15 noiembrie”.

Potrivit sursei citate, se insistă că dispoziția produce efecte „numai în condițiile prezentării la acesta de către debitoarea RADET a acestui act adițional la contractul de cont escrow”.

Printr-un act adițional din 14 decembrie 2004 la contractul de cont escrow încheiat pe 15 octombrie 2001 au fost stabilite procentele de participare la contul escrow, în vigoare și în prezent: Sucursala Electrocentrale București (ELCEN) — 57%, Nusco lmobiliara CET SRL — 3%, CET Grivița SRL — 1,90%, Vest Energo SA — 1,75%, Distrigaz Sud — 3%, Otto Gaz SRL — 0,50%, respectiv RADET București — 32,85%.

Potrivit OUG nr. 115/2001, din conturile de tip ‘escrow’ se vor face viramente în conturile curente ale agenților economici, în concordanță cu partea procentuală a fiecăruia, convenită și stipulată în contractul care stă la baza deschiderii conturilor de tip „escrow”.

Modificarea procentelor ELCEN de la 57% la 62,22% nu se poate face decât cu modificarea procentelor celorlalți participanți la contul escrow, propunere ce ar trebui acceptată de aceștia.

Citeşte şi ELCEN reduce poprirea pe contul RADET de la 100% la 50%

Conform unor prevederi din Codul de procedură civilă, nu sunt supuse executării silite prin poprire „sumele aferente plăților drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data înființării popririi”.

Prin urmare, până pe 30 noiembrie nu este la latitudinea ELCEN încuviințarea plății drepturilor salariale cuvenite angajaților RADET.

Cu privire la afirmația lui Marcel Nicolaescu conform căreia ELCEN livra marți, la ora 17,00, agent termic cu temperatura de nouăzeci — nouăzeci și ceva grade Celsius pe tur și șaptezeci grade Celsius pe retur se afirmă în comunicat faptul că în realitate temperatura pe tur în CET-urile ELCEN era de șaptezeci de grade Celsius la CET Sud, 91 de grade Celsius la CET Vest și 77 de grade Celsius la CET Grozăvești. CET Progresul nu a funcționat.

„Comanda dispecerului RADET a fost pentru o temperatură a agentului termic de 85 grade Celsius, considerată optimă pentru a asigura o temperatură de 40 grade Celsius în calorifere”, mai relevă sursa citată.

ELCEN a decis să reducă poprirea pe contul RADET de la 100% la 50%, astfel încât RADET să poată face reparațiile necesare funcționării normale a sistemului, a declarat marți primarul general interimar al Capitalei, Ștefănel-Dan Marin.

”Ne-am aflat în situația în care distribuitorul de agent termic RADET are de executat în continuare aproximativ zece lucrări de reparații majore. (…) La masa negocierilor împreună cu directorul Nicolaescu (directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu — n.r.) dânșii au luat decizia ieri să reducă poprirea pe contul escrow de la 100% la 50%, astfel încât RADET să poată face în perioada imediat următoare acele reparații necesare funcționării normale a sistemului”, a spus Ștefănel-Dan Marin într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a spus că nu va cere creșterea prețului gigacaloriei.