RADET ar trebui să separe activitatea de distribuţie şi furnizare a agentului termic, susţine preşedintele CA

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice din București (RADET) ar trebui să separe activitățile de transport, distribuție și furnizare a agentului termic și să se ocupe doar de cele de distribuție și transport, pentru eficientizare, a declarat, marți, Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrației al RADET, în cadrul unei conferințe privind eficiența în termoficare.

26 ian. 2016, 13:18
RADET ar trebui să separe activitatea de distribuţie şi furnizare a agentului termic, susţine preşedintele CA

„Viitorul RADET ar trebui să se rupă de activitatea de furnizare și să se ocupe doar de transport și distribuție”, a spus Dumitrașcu.

În sectorul energiei electrice și al gazelor, o astfel de separare, așa-numită „unbundling”, a fost realizată încă din 2007, în urma unor directive europene care nu permiteau ca aceeași companie să dețină, simultan, activități de producție, furnizare, transport și distribuție a energiei electrice sau a gazelor.

Dumitrașcu a menționat că sistemul de încălzire este cel mai nereformat din tot sectorul energetic. „Este cel mai arhaic subsector și cel mai nereformat din tot sistemul electroenergetic românesc”, a arătat el.

RADET: „ELCEN a cerut majorarea preţului la apă ca să acopere PRIMELE angajaţilor”. Răspunsul ELCEN

Dumitrașcu a mai spus că a reușit să reducă pierderile RADET la 5%, față de 15%, cât erau la finalul sezonului rece anterior, după mai multe reparații la sistemul de distribuție a agentului termic.

„Pierderile au fost reduse de la 15%, cât erau în martie 2015, la sub 5%. Am pus presiune pe Primărie și pe ELCEN și am reușit să facem reparațiile necesare. Cu 7,5 milioane de lei am făcut 64 de reparații din 74”, a precizat Gabriel Dumitrașcu.

Acesta a subliniat faptul că prețul energiei termice la consumator nu a mai fost modificat deloc din 2011, în timp ce prețul la care achiziționează energia termică de la ELCEN a crescut mereu.

„Am avut o creștere de 43%, cumulat, a intrărilor, ceea ce ne-a dus într-o stare de dezechilibru, în condițiile în care ieșirile au rămas la același preț. Această stare de dezechilibru pleacă din reglementări, din proasta aplicare a reglementărilor, dar și din lipsa de decizie privind modificarea reglementărilor”, a susținut președintele CA al RADET.