Radiaţiile de la Fukushima, echivalente cu o şesime din cele de la Cernobîl

Compania de electricitate japoneză Tokyo Electric Power (TEPCO) a publicat joi o nouă evaluare a emisiilor radioactive de la centrala avariată Fukushima, estimând că ar fi fost echivalente cu o şesime din cele care au rezultat în urma accidentului de la Cernobîl, relatează AFP, preluată de "Gândul".

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 09:04
Radiaţiile de la Fukushima, echivalente cu o şesime din cele de la Cernobîl

Conform calculelor făcute de TEPCO, pagubele provocate în reactoare de tsunamiul de la 11 martie 2011, pana sistemelor de răcire a reactoarelor şi exploziile de hidrogen cauzate de fisiunea combustibilului au antrenat emisii de substanţe radioactive în atmosferă care au totalizat 900.000 de Terabecquerel, dublu faţă de o estimare anterioară.

Acest total, exprimat în date compatibile cu comparaţiile internaţionale, este net superior celor publicate anterior de Agenţia pentru Siguranţă Nucleară japoneză şi de o comisie guvernamentală, dar departe de cel rezultat în urma catastrofei de la Cernobîl, produsă cu 25 de ani mai înainte.

Centrala ucraineană ar fi emis în atmosferă 5,2 milioane de Terabecquerel, în special din cauză că a explodat chiar reactorul, ceea ce nu s-a întâmplat la Fukushima.

Această nouă estimare a TEPCO, societatea care exploatează complexul atomic, se bazează pe măsurătorile efectuate între 12 şi 31 martie 2011 în interiorul şi exteriorul centralei, conjugate cu condiţiile atmosferice. TEPCO estimează că emisiile din săptămânile şi lunile care au urmat nu au depăşit 1 la sută din cele înregistrate în martie.

Accidentul de la Fukushima, care a antrenat evacuarea a zeci de mii de persoane din regiune, dintre care unele nu se vor mai întoarce niciodată la domiciliile lor, a fost clasat la acelaşi nivel ca acela de la Cernobîl pe scara gravităţii problemelor nucleare INES, şi anume nivelul 7, cel mai grav.