Radiografia terorii. Cele mai periculoase găşti de cartier din SUA

Aproape un milion şi jumătate de persoane fac parte din diverse găşti care au ca obiect de activitate traficul de droguri şi asasinatele. La nivelul întregii SUA sunt peste 33.000 de găşti, dar sunt câteva care sperie până şi FBI-ul.

RomaniaTV.net
16 ian. 2012, 10:43
Radiografia terorii. Cele mai periculoase găşti de cartier din SUA

Principali responsabili pentru degenerarea protestelor paşnice în manifestări violente, cel puţin la Bucureşti, au fost găsiţi membrii galeriilor echipelor de fotbal. În absenţa unor găşti de cartier organizate în comiterea constantă de infracţiuni şi cu teancuri de dosare la Poliţie, refulările celor care strigă pe stadion şi se bat înainte şi după meci şi-au găsit exprimarea perfectă în protestul de la Universitate. Ceea ce la noi sunt galeriile, la americani sunt, în termeni mult mai vizibili şi înfricoşători, găştile de cartier.

Un raport al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) relevă că la nivelul SUA există peste 33.000 de găşti de cartier, care cuprind peste 1,4 milioane de oameni. Că violenţa lor este extremă, o spun statisticile: 48 la sută din crimele violente sunt comise de aceste găşti. Iată câteva dintre cele mai cunoscute şi periculoase găşti din SUA:

Banda din Strada 18 – este considerată a fi cea mai mare din California. Cunoscută şi sub numele de Sureno, este responsabilă de cel puţin un jaf pe zi, numai în oraşul Los Angeles. Are extensii în 32 de state americane, din Maryland până în Hawaii şi are peste 15.000 de membri. Asasinatele, traficul de droguri sau furturile sunt îndeletniciri uzuale, dar puterea sa este atât de mare, încât a reuşit să-şi infiltreze oameni şi în armata SUA. A fost fondată în 1959, iar la nivelul oraşului Los Angeles numărul membrilor săi este estimat între 8.000 şi 20.000. Între alte infracţiuni, a pus la cale răpiderea şi asasinarea fratelui de 16 ani a lui Wilson Palacios, fotbalist în naţionala Hondurasului.

Florencia 13 – este rivala Bandei din Strada 18 şi lucrează în strânsă colaborare cu mafia mexicană. Este foarte violentă şi îşi extinde influenţa până în state precum Virginia sau Iowa. În 2010, şase dintre membrii săi au primit sentinţe de închisoare pe viaţă, iar 96 au pledat vinovaţi pentru crimă.

Barrio Azteca – acţionează la graniţa americano-mexicană, avându-şi cartierul general în El Paso (Texas). Mulţi dintre membrii săi sunt recrutaţi dintre prizonierii aflaţi în închisorile din Texas, iar unele activităţi, precum producerea de heroină, au loc chiar în interiorul puşcăriilor. Are o structură militară de organizare, fapt ce o face să funcţioneze fără defecţiuni intorioare.

Juggalos – priviţi iniţial ca nişte fani trăsniţi, cu feţele pictate, ale grupul rap Insane Clown Posse, Juggalos a devenit o bandă hibrid, cu structură liberă şi motive neclare, astfel că este dificil de monitorizat. Multă vreme s-au limitat la infracţiuni mărunte (deţinerea de droguri sau furturi), dar FBI a observat o deplasare în zona marii infracţionalităţi, incluzând aici crimele şi jafurile. Şi-a extins influenţa în patru state, între care Utah şi California.

Latin Kings – apărută la Chicago, în anii ’40, este cea mai mare bandă hispanică de pe teritoriul SUA. Are influenţă în 34 de state, iar numărul membrilor săi, numai pe raza oraşului Chicago, este estimat la 18.000. Şeful său, Augustin Zambrano, a fost condamnat pe 11 ianuarie 2012 la 60 de ani de închisoare.

MS-13 – prescurtarea de la Mara Salvatrucha, este considerată, în momentul de faţă, cea mai periculoasă din SUA. Cu origini în Salvador, are extins activităţi transfrontaliere, şi numai în SUA este prezentă în 42 de state. Cooperează cu cartelurile mexicane de droguri şi acţionează extrem de violent. Este de notorietate o scenă petrecută la San Francisco, unde un membru al MS-13 a ucis o întreagă familie, pentru că maşina i-a fost blocată în parcare pentru scurt timp.