Radioteleviziunea publică elenă ERT emite din nou

Sigla ERT (Elliniki Radiofonia Tileorasi), a radioteleviziunii publice istorice a Greciei, a reapărut joi pe ecrane, după doi ani de la închiderea sa brutală de către guvernul precedent, care îi reproșa risipa și lipsa de transparență, relatează AFP.

11 iun. 2015, 09:55
Radioteleviziunea publică elenă ERT emite din nou

Literele albe pe un fond albastru au fost afișate la ora locală 06.00 (03.00 GMT), în timp ce răsuna imnul național grec. A urmat un program informativ prezentat de doi jurnaliști, care și-au exprimat ”emoția” de a se afla din nou în emisie, după doi ani de la încetarea semnalului canalelor de televiziune și radio publice ERT, pe 11 iunie 2013. Prezentatorii au promis că ERT va fi ”o televiziune pentru greci (…), care nu va fi controlată de către niciun guvern”.

ERT emite din sediile sale istorice din nordul Atenei, unde se instalaseră echipele NERIT, structura radioteleviziunii publice care îi succedase după un an de la închiderea sa și care era contestată de către numeroși foști salariați ai ERT.

Stânga radicală Syriza, ai cărei membri au boicotat platourile NERIT, s-a angajat să facă să renască ERT, cele trei canale ale televiziunii, stațiile sale de radio și orchestra sa, informează Agerpres.

Recenta lege care a permis redeschiderea ERT prevede reintegrarea foștilor salariați care vor acest lucru. Ei erau în jur de 2.600 în iunie 2013. Închiderea ERT, anunțată și pusă în practică în câteva ore, a provocat șoc în țară și emoție în străinătate.

Costul funcționării noului grup se ridică la 60 milioane de euro pe an și va fi acoperit din redevență, stabilită la trei euro pe lună, potrivit legii.