Radu Beligan a împlinit 95 de ani. Şi-a sărbătorit ziua de naştere pe scenă VIDEO

Maestrul scenei româneşti, Radu Beligan, născut de ziua Sfântului Filimon, protectorul artiştilor, a fost sărbătorit sâmbătă pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, prin inaugurarea unui binecunoscut simbol al teatrului, "Gongul Thaliei", care semnifică longevitatea şi evoluţia spirituală a slujitorilor scenei, marcând în acest fel 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

14 dec. 2013, 06:31
Radu Beligan a împlinit 95 de ani. Şi-a sărbătorit ziua de naştere pe scenă VIDEO

Maestrul, care aduce onoare României prin intrarea în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă, şi-a sărbătorit ziua de naştere pe scena Teatrului Metropolis, în noul spectacol „Lecţia de violoncel” de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de actori ai Teatrului Naţional: Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa/Rodica Ionescu.

Radu Beligan este cel mai longeviv actor de teatru în viaţă din lume. Maestrul s-a născut în 1918, în satul Galbeni, judeţul Bacău. Tatăl său era descendentul lui Creangă, iar mama, grecoaică. A venit în Capitală, unde a studiat Dreptul, Filosofia şi a urmat cursurile Academiei de Muzică și Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra.

A debutat pe scenă la vârsta de 20 de ani, cu piesa „Crimă şi pedeapsă” după Dostoievski. A fost directorul Teatrului de Comedie şi al Teatrului Naţional.

În afara scenei, a avut trei mariaje şi patru copii. Deşi a ajuns la 95 de ani, Radu Beligan regizează, publică şi joacă.