RADU BELIGAN va fi înmormântat cu onoruri militare, la cimitirul Bellu

Publicat: Joi, 21 Iulie 2016 09:44 // Actualizat: Joi, 21 Iulie 2016 09:44 // Sursa: romaniatv.net

Radu Beligan va fi înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu, chiar pe Aleea Artiştilor, alături de mari nume ale culturii româneşti. Marele actor va avea parte şi de onoruri militare la despărţirea de lumea pe care a părăsit-o la vârsta de 97 de ani.

Radu Beligan va fi depus sâmbătă, între orele 10.00 şi 13.00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București, pentru ca toţi aceia care l-au cunoscut şi apreciat pe maestru să-i poată aduce un ultim omagiu. Apoi, trupul său neînsufleţit va fi dus la Cimitirul Bellu, unde va avea loc slujba de înmormântare.

Radu Beligan va fi înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, deoarece fusese decorat cu Steaua României.

RADU BELIGAN A MURIT. ULTIMUL INTERVIU al Maestrului: "Timpul este o GLUMĂ proastă"

Radu Beligan s-a stins din viață, miercuri, la 97 de ani, la Spitalul Elias.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, județul Bacău. Pe linie maternă era grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat - în peste șapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan și universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

Citeşte şi Se înfiinţează piaţeta Radu Beligan, în centrul Capitalei

A fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate.

În 2013, a doua zi după ce şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare, imediat după spectacolul "Egoistul", jucat şi regizat de Radu Beligan la Teatrul Naţional Bucureşti, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

Radu Beligan are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor - Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 iul 08:56
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Viata este un Teatru in care Noi Suntem Actori , printre Regizori . Arta este o Ratare a Vietii , in care Nimeni Nu este Interesat de a fi si Decorat ! Dar Nici Cumintenia Pamantului nu este de Interesat Asta este de Apreciat in Arta , in Timpul Vietii de Artist ! In Rest Dupa Aceea , dupa Viata , Nimic Nu mai este de Interesat si de Auzit , daca Persoana Respectiva , nu mai Doreste sa Comunice Niciodata cu Nimeni ! Pacat ! Ca poate Strainii se v-or Destepta Vreodata dupa 400 de Ani in Viitor si v-or Vedea , ca Arstistul Acela Sarac , si Nesuferit de Saracie , a Realizat si el Ceva in Viata , Realizand Tablouri , si Sculpturi in Miniatura in Lemn , 377 de Modele , fiind un Fun al lui Constantin Brancusi , dupa Decembrie 1984 . Doar Muzeele ar mai Trebui sa vada Inregistrarile , de Adeverinte , mai Vechi , ale Arstistului Autodidact , Sarac ! Bravos Arta ! Nihil Sine Uitare de Arta si Artisti ! Altfel , e Trist in Arta Vietii , de Artist .
1
EUR
4.7352
RON
17 Sep
noapte 15 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H