Radu Berceanu: Niciodată nu am spus că nu o să vin la comisia de anchetă. Am fost invitat printr-un SMS

Radu Berceanu a cerut bani comisiei parlamentare care anchetează alegerile parlamentare din 2009 pentru a se prezenta la audieri. 

RomaniaTV.net
06 iun. 2017, 07:06
Radu Berceanu: Niciodată nu am spus că nu o să vin la comisia de anchetă. Am fost invitat printr-un SMS

UPDATE Radu Berceanu a declarat marți că nu a avut de gând niciodată să refuze invitația la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 și a precizat că a fost chemat la audieri prin SMS.

„Nu m-am răzgândit. Niciodată nu am spus sau scris că nu o să vin la comisie. Eu am fost invitat miercuri, la ora 3, printr-un SMS în care se spunea că trebuie să vin astăzi, la 11,00, și eu tot printr-un SMS am întrebat cine plătește toată distracția, pentru că cine se distrează trebuie să și plătească, cel puțin așa știu eu. Și nu mi s-a mai răspuns nimic. Drept urmare, nu știu cine a tras concluzia că nu vreau să mă prezint la comisie. Văzând ieri că toată lumea e cam pe direcția asta, am scris azi-dimineață un nou SMS și am spus cum a rămas? Mi s-a spus că dacă fac nu știu ce cerere o să îmi plătească Senatul, ceea ce nu ăsta era scopul meu. Eu nu am o problemă cu plătitul, am o problemă cu modul în care se fac lucrurile astea, pentru că poate altcineva nu are chef să vină de la Suceava când i se năzare oricui să fie întrebat, chemat„, a afirmat Berceanu, la Palatul Parlamentului.

Întrebat ce părere are despre membrii comisiei de anchetă, Berceanu a precizat că nu îi este teamă de niciunul dintre ei, iar pe mare parte dintre ei îi cunoaște.

Cred că o să le fie lor greu să audă răspunsurile mele, dar mie nu îmi e greu să răspund la nicio întrebare. Mie mi-e foarte clar cu ce se ocupă această comisie, cu a face publicitate pentru membrii, pentru pozițiile lor, numai că am să vă aduc aminte o mică istorie. Prin 1997 s-a făcut o comisie de luptă împotriva corupției, vajnică, groaznică și președinte s-a chinuit foarte mult să ajungă Ioan Mureșan. Pentru că era pe vremea aia un serial italian ‘Cu mâinile curate’ și era un procuror pe acolo Tano Caridi, lui Ioan Mureșan i s-a spus Tano Caridi, după care cred că a fost condamnat la șapte ani tocmai pentru corupție. Nu numai el, a mai fost un membru din comisie care a pățit chestia asta. Deci, atenție cu comisiile că se pot întâmpla tot felul de lucruri. Distracția asta cu comisiile se vede de 25 — 26 de ani pe aici și atâta vreme cât nu se fac lucruri serioase rămâne o distracție, rămâne ideea că a lansat cineva așa, un subiect„, a susținut Berceanu.

El a spus că nu a înțeles de cine a fost lansat subiectul comisiei de anchetă.

„A fost lansat de un ziarist sau de un specialist în campanie electorală, că eu înțeleg că era vorba de un specialist în campanie electorală. El nu a avut niciodată niciun habar despre campania electorală, că nu poți să fii consultant în campania electorală când tu niciodată nu ai făcut nicio campanie, așa de sanchi. Dar eu știu tarifele și nu îmi aduc aminte să îl fi întrebat cineva dintre dvs, ca între colegi, acolo când te-ai dus, ce erai? Ce era? Consultant. Și banii? Impozitele? Trebuie să îl întrebați pe el”, a declarat Radu Berceanu, adăugând că el știe ce tarife cereau Dan Andronic și alți consultanți, dar că nu vrea să le spună.

Fostul ministru al transporturilor a cerut să i se plătească tranportul de la Craiova la București:

Mi-a trimis o secretară un SMS în care îmi spunea că trebuie să mă prezint la această Comisie. Am trimis şi eu un SMS înapoi în care am întrebat: bun, şi cine plăteţeşte deplasarea de la Craiova şi înapoi? De atunci nimeni nu mi-a mai zis nimic. E uşor aşa să zici că faci comisie de anchetă, dar oamenii vin toată ţara. Eu ştiu cum e pe la comisie în Parlament, că stai o zi întreagă ca să îşi facă publicitate nişte senatori şi deputaţi pe care îi cunosc de când erau mici. Adică inventează comisii şi modifică regulamentele electricianul ăla, care acum e mare specialist în drept Nicolicea. Când era la PD Mehedinţi era electrician, acum e mare specialist în drept. Bravo lui, că a evoluat, dar cine îmi dă mie înapoi ziua aia pierdută pe la comisie, că dacă stau bine să mă gândesc, eu în 2009 nu eram implicat în campania electorală, nu mai aveam nicio funcţie, dar ei vor să mă întrebe. Să mă întrebe, că eu n-am o problemă, însă înainte să plătească”, a declarat Radu Berceanu, pentru stiripesurse.ro.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 urmează să îi audieze marți pe Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu și Gheorghe Flutur.