Radu Herjeu: Mortul de la Siliştea, manipulare de manual

Jurnalistul Radu Herjeu consideră că reflectarea în presă a incidentelor de la protestele din Pungești este un exemplu de manipulare "de manul".

RomaniaTV.net
17 oct. 2013, 13:10
Radu Herjeu: Mortul de la Siliştea, manipulare de manual

Radu Herjeu, autorul lucrării „Tehnicile de manipulare în televiziune”, explică într-o postare pe blogul personal de ce povestea bătrânului din Siliștea, așa cum a fost ea reflectată de presă, a fost menită să manipuleze opinia publică.  „E simplu: cineva te minte în faţă şi tu îl crezi pentru că asta vrei să faci. Pentru că ţi-ai dori ca ce spune el să fie adevărat. Pentru că asta ţi-ar hrăni ţie convingerile deja formate şi ţi-ar justifica acţiunile trecute sau viitoare. E cea mai simplă formă de manipulare”, notează Herjeu. „Acesta a fost şi cazul Siliştea. (…) Înclin să cred că cineva din mulţime, aflat, aşa cum e firesc într-un astfel de moment, într-o stare de maximă tensiune, a văzut un om prăbuşindu-se. Evident, cea mai „convenabilă” explicaţie era că acela a fost agresat de jandarmi. În fond, asta e reacţia oricărui protestatar faţă de reprezentanţii autorităţii. Chiar dacă unul zâmbeşte, va decoda mişcările muşchilor faciali ca pe un rictus ameninţător. Ei bine, a fost suficient să exprime vocal constatarea sa, că bulgărele de zăpadă a şi luat-o la vale. Fie s-a ajuns la moartea victimei din cauza loviturilor, fie la cea survenită în urma acţiunii jandarmilor de a-i refuza primul ajutor. Cineva ar fi putut să jure că a auzit un „ticălos din forţele de opresiune” cum urla „lăsaţi-l să moară”! Nu e nevoie de mai mult pentru a trezi reacţii puternice de susţinere din partea celor care, până atunci, nu erau dispuşi să acţioneze”, mai scrie jurnalistul.

Protestele din Siliștea s-au încheiat ieri cu câțiva săteni răniți, inclusiv un protestatar în stare gravă, după intervenția jandarmilor. Un bătrân de 80 de ani a suferit un atac de panică în urma căruia și-a revenit la intervenția medicilor.