Radu Mazăre dă statul român în judecată la CEDO

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, vineri, că va acţiona în instanţă la CEDO statul român pentru că este anchetat în paralel de procurorii anticorupţie, pentru aceeaşi faptă, atât la DNA Bucureşti, cât şi la DNA Constanţa, el considerând că e vorba "de o situaţie care trebuie stopată cumva, de un abuz evident".

10 oct. 2014, 13:06
Radu Mazăre dă statul român în judecată la CEDO

Eu deja sunt o victimă a statului român pentru această dublă cercetare. (…) De luni, o să dau statul în judecată, că sunt victima statului român, pentru că mă anchetează în paralel pentru acelaşi lucru, aceeaşi instituţie a statului. (…) Toate lucrurile astea le-am studiat cu avocaţii de penal şi îmi trebuie un alt avocat, care să ştie să se mişte în ceea ce priveşte CEDO. Sigur că o să fac plângere şi la Kovesi, la ministrul Justiţiei, sigur că o să fac şi toate aceste plângeri interne. (…) Vă daţi seama la ce absurd ajungem? În instanţă la Bucureşti mă duc şi mă apăr, că n-aveam voie să vând terenul, şi arăt ce a scris procurorul din Constanţa, că ăsta din Constanţa a scris că aveam voie să-l vând. Şi mă duc şi mă apăr împotriva procurorului din Bucureşti. Este o situaţie care trebuie stopată cumva, este un abuz evident„, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Constanţei Radu Mazăre, potrivit Agerpres.

Radu Mazăre a explicat, pe bază de documente, cum este anchetat în paralel pentru aceeaşi faptă cu privire la vânzarea unui teren de 11.000 de metri pătraţi situat sub cazinoul din staţiunea Mamaia şi cum DNA Bucureşti a evaluat terenul respectiv la 15 milioane de euro, iar DNA Constanţa la 5 milioane de euro.

Vreau să vă arăt cum, în obsesia lor de a mă prinde cu ceva, pentru că am devenit o obsesie pentru poliţia politică de la DNA, fac nişte încălcări grave şi flagrante ale drepturilor omului, ceva de neimaginat. (…) În dosarul în care mă prezint la Bucureşti în fiecare lună, sunt acuzat pentru nişte retrocedări şi pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia, unde procurorul DNA Bucureşti a susţinut în rechizitoriul din dosar că primăria a intabulat o suprafaţă de teren, de 22.000 de metri de plajă, domeniul public al statului, de interes naţional. (…) În final, procurorul de la Bucureşti spune că valoarea plajei de care statul român a fost deposedat este de 30 de milioane de euro. (…) Pentru această acuzaţie sunt târâit în judecată din 2008. (…) Ce se întâmplă la 6 ani din momentul trimiterii mele în judecată pentru acuzaţia că am vândut domeniul public al statului şi prejudiciul e de 30 de milioane? Procurorul de la DNA Constanţa mă acuză acum, pentru jumătate din suprafaţa de teren (…) Procurorul de la Bucureşti zice ‘Mazăre, te bag în puşcărie pentru că ai vândut domeniul public al statului şi valoarea lui era de 30 de milioane de euro, 15 pentru o societate, 15 pentru o societate’, şi la 6 ani începe o nouă anchetă procurorul DNA de la Constanţa care spune ‘Mazăre, te acuz şi te trimit în judecată că ai vândut terenul care nu era domeniu public al statului, era al primăriei, aveai voie să-l vinzi’, în totală contradicţie cu ce spune procurorul de la Bucureşti, discutând de aceeaşi instituţie, DNA. Ăla de la Bucureşti mă acuză că era domeniul public al statului şi n-aveam voie să-l vând, ăsta de la Constanţa spune că nu era terenul statului, era terenul primăriei şi aveai voie să-l vinzi, dar l-ai vândut cu o valoare subevaluată. Ăla de la Bucureşti spune că terenul pentru care mă cercetează ăsta de la Constanţa făcea 15 milioane de euro, că totalul era de 30 şi ăsta de la Constanţa mă acuză doar pentru jumătate de teren, ăsta de la Constanţa spunând că terenul făcea 5 milioane de euro„, a explicat Radu Mazăre.

CITEŞTE ŞI: ICCJ: Radu Mazăre rămâne sub control judiciar