Radu Mazăre, pârât la Parchet pentru că ar încerca să-l imite pe Hitler

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a depus o plângere penală împotriva primarului Radu Mazăre pe motiv că acesta a preluat freza şi mustaţa cancelarului Germaniei, Adolf Hitler. Radu Mazăre se declară perplex de acuzaţie spunând că-l va aduce pe frizer la Parchet să dea el explicaţiile.

20 nov. 2014, 12:54
Radu Mazăre, pârât la Parchet pentru că ar încerca să-l imite pe Hitler

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului România consideră gestul primarului Radu Mazăre, cel de a se prezenta public şi în faţa judecătorilor cu o înfăţişare (tunsoare, mustaţă) care o copiază pe cea a lui Adolf Hitler ca fiind scandalos şi provocator„, se arată în comunicatul CMCA.

Centrul leagă presupusa asemănare fizică pe care ar avea-o Mazăre cu Hitler de faptul că un etnic german a fost ales ca preşedinte al României. „La numai două zile după ce un cetăţean român, etnic german, a devenit Preşedintele Romaniei, primarul Radu Mazăre a apărut public cu o tunsoare de tip Adolf Hitler. Este o dovadă, credem noi, de sfidare deliberată„, susţin cei de la Centru.

„Doamne, Dumnezeule, la orice acuzaţie mă aşteptam, dar la asta, nu. Sunt perplex”, a comentat Radu Mazăre, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Mazăre a respins acuzaţiile cu două argumente: mustaţa „à la Hitler” de fapt nu există, iar freza cu părul într-o parte este departe de a fi specifică doar fostului conducător al Germaniei naziste. „Nu mi-am lăsat nici o mustaţă. Mă bărbieresc la 1 mm de 25 de ani. Probabil, într-un anumit unghi, la televizor pare că aş avea o mică mustaţă”,  a spus Mazăre.

Cât despre freză, primarul arată că aceasta era specifică anilor ’20 şi a revenit la modă în ultimul an. „Mă tund aşa de 4-5 luni că-i la modă. Era o tunsoare a anilor ’20 pe care o purtam şi englezii care a revenit la modă (…) Să aduc frizerul să dea explicaţii„, a mai spus Mazăre.

Radu Mazăre a mai fost acuzat de antisemitism în 2009. Atunci a apărut la o defilare de modă îmbrăcat într-o uniformă de general al Wehrmachtului, numele armatei germane de la mijlocul anilor ’30 până la prăbuşirea nazismului, uniformă despre care unii au spus că este „o uniformă nazistă”.