Radu Măzare şi Decebal Făgădău, trimişi în judecată de DNA. Foştii primari din Constanţa, acuzaţi de vânzarea ilegală a unor terenuri

Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, foşti primari ai oraşului Constanţa, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în două dosare distincte. Foştii edili sunt acuzaţi de abuz în serviciu privind în legătură cu vânzarea nelegală a unor terenuri din staţiunea Mamaia.

30 dec. 2020, 12:55
Radu Măzare şi Decebal Făgădău, trimişi în judecată de DNA. Foştii primari din Constanţa, acuzaţi de vânzarea ilegală a unor terenuri

Radu Măzare şi Decebal Făgădău, trimişi în judecată de DNA într-un dosar în care prejudiciul este estimat la peste 1,8 milioane de euro. În primul dosar, Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, arată procurorii DNA.

În al doilea dosar, Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar Marcela Enache pentru complicitate la abuz în serviciu, notează Agerpres.

Radu Măzare şi Decebal Făgădău, trimişi în judecată de DNA. Ar fi dispus vânzare a 10 terenuri din Constanţa la preţuri diminuate

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2007 – 2012, Radu Mazăre şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu. Primarul ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa în alte condiţii decât prin licitaţie publică (negociere directă) şi fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile situate în staţiunea Mamaia, în apropierea plajei ori în zone cu un potenţial turistic şi comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la preţuri mult diminuate. Astfel, spun anchetatorii, s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanţa un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Radu Măzare, ajutat de o secretară a Primăriei Constanţa

În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Marcela Enache, care, în calitate secretar al municipiului Constanţa, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacţiilor respective.

Conform DNA, în cursul anului 2015, în aceeaşi manieră ar fi acţionat şi inculpaţii Decebal Făgădău şi Marcela Enache, care, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa.

Prin aceste demersuri inculpaţii ar fi produs patrimoniului municipiului Constanţa un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Primăria municipiului Constanţa a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menţionate. În cele două cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cele două cauze.

Citeşte şi: Radu Mazăre, reacţie vehementă după ce justiţia a stabilit că a fost extrădat ilegal. Se va întoarce în Madagascar, spune avocatul său