Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, la DNA: Procurorii au EXTINS urmărirea penală. Noile acuzaţii

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, a fost audiat, miercuri, la DNA în dosarul în care este suspectat de complicitate la şantaj. Procurorii au decis să extindă urmărirea penală faţă de Pricop. 

20 mai 2015, 07:33
Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, la DNA: Procurorii au EXTINS urmărirea penală. Noile acuzaţii

Procurorii au dispus extinderea efectuarea urmăririi penale față de inculpatul PRICOP RADU PETRU, avocat în cadrul Baroului București, (cercetat sub control judiciar), cu privire la săvârşirea infracțiunii de instigare la infracţiunea de fals în declaraţii.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Pricop Radu Petru, în contextul unor discuţii, i-a oferit inculpatului Lucinschi Sergiu ca soluţie pentru obţinerea unei sume de 2.000.000 euro de la un om de afaceri, încheierea cu acesta din urmă a unui contract de împrumut.

„Concret, inculpatul Lucinschi Sergiu trebuia să declare, în mod nereal, în faţa notarului public că, în perioada 2008-2010, ar fi dat omului de afaceri suma respectivă, cu titlu de împrumut.

Prin această conduită, inculpatul Pricop Radu Petru l-a instigat pe celălalt inculpat să comită infracţiunea de fals în declaraţii, consumată la 17 martie 2015, cu ocazia încheierii contractului respectiv”, precizează DNA, într-un comunciat de presă. 

Citeşte şi: DNA extinde ancheta în cazul lui Sergiu Lucinschi

Avocatul Radu Pricop este suspectat oficial de complicitate la şantaj, în dosarul fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi.

Este vorba despre dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte moldovean Petru Lucinschi, este acuzat că şi-ar fi şantajat un partener de afaceri cu care se asociase şi pe care l-a determinat să-i plăteasca 4 milioane de euro.

Sergiu Lucinschi susţinea că această sumă i s-ar fi cuvenit în urma unei afaceri. Pentru a-l forţa să-i plăteasca, el i-ar fi făcut inclusiv o plângere penală la DIICOT, unde ar fi beneficiat de complicitatea unui procuror.

Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, este avocatul care l-ar fi ajutat pe fiul fostului preşedinte al Moldovei să şantajeze un om de afaceri.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a urmăririi penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 aprilie față de Radu Pricop, avocat în cadrul Baroului București, pentru infracțiunile de complicitate la șantaj.

Potrivit ordonanţei procurorilor, Radu Pricop a uzat de calitatea de avocat în săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, rezultând că, deși inițial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu „consultanță juridică” conținând elemente contrare legii, ulterior, pentru a masca participația la săvârșirea infracțiunii, a procedat la interpunerea, în relația cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala răspundere penală, transmițând prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informațiile necesare obținerii sumei de bani necuvenite.

Citeşte şi: Ginerele lui Traian Băsescu îşi construia un „paradis” lângă Bucureşti

DNA l-au reținut pe fiul fostului președinte Lucinschi în 30 martie pentru șantaj și trafic de influență. Procurorii DNA au reţinut că în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi l-a șantajat pe omul de afaceri Alexandru Horpos cu o plângere penală pe care a depus-o la DIICOT, în schimbul sumei de 4 milioane de euro. De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile.

În aceeași perioadă Sergiu Lucinschi a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să dispună efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.