Radu Ruşanu, scrisoare către oficialii UE, împotriva Laurei Kovesi: Dacă se întâmpla în ţările dvs, nu o susţineaţi pe Kovesi

Dan Radu Rușanu, fost președinte ASF, arestat mai multe luni și achitat după 3 ani într-un dosar DNA, transmite o scrisoare deschisă oficialilor europeni în care critică dublul standard cu privire la cazurile de corupție și susținerea pentru Laura Codruța Kovesi.

RomaniaTV.net
05 apr. 2019, 16:52
Radu Ruşanu, scrisoare către oficialii UE, împotriva Laurei Kovesi: Dacă se întâmpla în ţările dvs, nu o susţineaţi pe Kovesi

„Către conducerea Parlamentului Uniunii Europene,

În atenția liderilor grupurilor parlamentare,

Mă numesc Dan Radu Rușanu și sunt membru al PNL din ianuarie 1990, în perioada 2000-2013, am fost VP al partidului. Am fost ales de patru ori în Parlamentul României ca senator și deputat și am deținut în acest timp atât funcția de VP atât al Senatului cât al Camerei Deputaților.

Prin educație, dar mai ales prin convingeri, sunt un filogerman declarat și un susținător fervent al U.E, considerând că locul României nu poate fi decât alături de democrațiile consolidate ale Bătranului Continent.

Asemenea mie, gândeste majoritatea concetățenilor mei și așa se explică explozia de bucurie, consensul național din 1 ianuarie 2007, când România a aderat la UE, în timpul guvernarii liberale, cu Călin Popescu Tăriceanu premier. Atunci, ca și în decembrie 1989, aceleași milioane de români care înlăturaseră dictatura comunistă au sărbătorit în stradă un eveniment decisiv în istoria noastră.

Intorcându-mă la problemele personale, deloc întâmplător, în anul 2013 am fost nominalizat și votat în unanimitate de către camerele reunite ale Parlamentului României în funcția de Președinte al Autoritătți de Supraveghere Financiară (ASF), organism similar cu BaFin din Germania, AFM din Olanda și ACPR din Franța.

După opt luni de zile, am fost citat la DNA unde mi s-a adus la cunoștință că sunt inculpat într-o cauza de corupție, pentru patru infracțiuni grave cu 52 de fapte materiale (dosarul conținea peste 1800 de file). După numai 30 de minute de audiere, procurorul de caz din subordinea dnei. Laura Codruța Kovesi mi-a semnat ordonanța de reținere, iar la ieșirea din sediul parchetului mi s-au încălcat cele mai elementare drepturi. Astfel, la o oră de vârf am fost scos cu cătușele la mâini și sub escorta poliției judiciare, în mijlocul ziariștilor și cameramanilor chemați acolo de procurori, momentul fiind transmis în direct la toate televiziunile naționale. Un veritabil linșaj mediac, a urmat apoi „comunicatul DNA” însușit și supervizat de Dna Laura Codruța Kovesi prin care eram acuzat și condamnat înainte de a fi judecat.

Au urmat patru luni de arest preventiv, 3 luni de arest la domiciliu si 11 luni de control judiciar, un calvar care a durat trei ani de proces, la capătul căruia ICCJ a pronunțat definitiv achitarea mea pe temeiul inexistenței faptei.

În tot acest timp, nici un coleg de partid, din parlament sau din guvern nu a încercat să-mi ia apărarea, deși erau convinși de nevinovăția mea, fideli principiilor democratice ale UE de „A NU INTERVENII ÎN ACTUL DE JUSTIȚIE”, dar și stupidei îndatoriri a fiecărui inclupat „de a-și dovedi nevinovăția în instanță”(în condițiile în care, totuși, acuzarea era obligată mai întâi să dovedească vinovăția inculpatului…).

Contrar acestor principii susținute de UE, constat azi o intervenție grosolană a conducerii Parlamentului UE în actul de justiție din România, cum și un dublu limbaj, prin încălcarea tuturor principiilor democratice clamate de Parlamentul UE cu scopul asumat fățis de a apăra un inculpat, a cărui acuzație în conținut nu o știm nici eu și nici dvs. Or, dublu standard practicat de organismele europene în interpretarea unor întâmplări judiciare din România nu face altceva decât să accentueze euroscepticismul. O minimă consecvență în principiile declamate și gesturile publice ar face ca acest deficit de încredere să fie nesemnificativ, dar să vă și onoreze.

Pentru toate cele ce mi s-au întamplat, mie si altor români în timpul conducerii DNA de către Laura Codruța Kovesi, eu nu pot „S-O ADMIR” pe aceasta precum dl. Frans Timmermans și nici să-i acord „SUPORTUL MEU” așa cum declara Dl.Tajani. Poate, dacă aceste lucruri s-ar fi întâmplat în țările dvs, neîndoielnic v-ați fi schimbat părerea și nu ați mai fi susținut-o necondiționat pe dna. Laura Codruța Kovesi. Stimați Domni, nu cred că o să-mi răspundeți la această scrisoare pentru că spre deosebire de mine, nu ați trăit aceeași experiență traumatizantă în România DNA-ului condus de dna. Laura Codruța Kovesi.

Dan Radu Rușanu,

Fost penal, azi pensionar”