Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale

Casa Națională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și Școala Națională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârșitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marți președintele CNAS, Radu Țibichi.

13 sept. 2016, 11:50
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale

Ministerul Sănătății, CNAS, Școala Națională de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale și sperăm ca spre sfârșitul anului să avem o imagine pe regiuni, cât mai clară, asupra necesarului de servicii medicale, necesarului de resurse umane și financiare în domeniu„, a afirmat Țibichi, la evenimentul „Pharma Summit ’16”.

Referindu-se la informatizarea sistemului de sănătate, președintele CNAS consideră că aceasta reprezintă „cheia de boltă” care a dus la eficientizarea banului public și reducerea fraudelor din sistem.

Informatizarea duce la eficiență, control, este o piesă de bază în ceea ce urmează să construim. (…) Dorim să introducem aplicații noi privind biletele de trimitere electronice, concediile medicale electronice, registre de medicamente. Această noțiune va fi introdusă în legislația medicamentului, în perioada imediat următoare„, a arătat șeful CNAS.

El a afirmat că, în această lună, CNAS va încerca să deschidă negocieri pentru medicamentele necesare bolnavilor de hepatită C, pentru cei cu afecțiuni oncologice și diabet.

Din 5.000 de pacienți care au făcut obiectul primului contract cu interferon free, peste 99% au avut rezultate bune. Chiar în această lună vom încerca să deschidem noi negocieri pentru medicamente, pentru a trata bolnavii de hepatită, precum și alte afecțiuni oncologice, diabet. Până la sfârșitul anului sperăm să încheiem aceste negocieri și să avem încheiate contracte cost-volum, iar pacienții să aibă posiblitatea să se trateze cu cele mai noi medicamente„, a susținut Radu Țibichi.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani, peste 70 de DCI-uri (denumiri comune internaționale) au intrat în lista de medicamente compensate.

Citeşte şi CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate