Radu Țincu îl contrazice pe Cîțu în privința revenirii la normalitate în luna iunie: „Nu cred că o să reușim”

Dr. Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă-Toxicologie, a explicat de ce teoria lui Florin Cîţu, care spune că la începutul lunii iunie România va face un pas spre normalitate în lupta cu pandemia, nu poate fi valabilă având în vedere gravitatea situației.

06 apr. 2021, 14:46
Radu Țincu îl contrazice pe Cîțu în privința revenirii la normalitate în luna iunie: „Nu cred că o să reușim”
Dr Radu Ţincu, medic primar ATI. Sursa FOTO: Adevărul

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă-Toxicologie, a explicat de ce teoria lui Florin Cîţu, care spune că la începutul lunii iunie România va face un pas spre normalitate în lupta cu pandemia, nu poate fi valabilă având în vedere gravitatea situației.

Radu Ţincu: „Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie”

„Este greu de spus dacă acest 1 iunie va fi cel care va crea această relaxare pe care cu toţii o aşteptăm. Ca să putem să scăpăm de pandemie este nevoie de o imunizare colectivă. Fără a avea o imunizare care să cuprindă 65- 70 % din populaţia comunităţii, nu o să se poată întâmpla această realaxare. Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie”, explică dr. Radu Ţincu, la AlephNews.

Medicul a mai spus că nu trebua să vină o pandemie ca să ne dăm seama că sistemul de sănătate din România este la pământ.

„În Europa, mortalitatea la aceşti pacienţi gravi bolnavi de Covid-19 este între 50 şi 70%. Este o mortalitate ridicată, pentru că boala a fost necunoscută iniţial. Nici acum nu avem un tratament extrem de eficient împotriva ei pe de o parte, iar pe de altă parte aceşti bolnavi care ajung în terapie intensivă sunt oameni care au alte boli, boli cronice, care îi fac mult mai vulnerabili la a dezvolta o formă severă de boală.

Mortalitatea depinde însă şi de particularităţile sistemului de sănătate publică. Nu trebuie să ne ascundem după deget. Am auzit foarte mult că, în România, mortalitatea este la limita de sus şi în Franţa şi Germania la limita de jos. Nu era o noutate! Nu trebuia să vină o pandemie ca să ştim că că sistemul nostru de sănătate este la limita de jos, comparativ cu sistemele din Vestul Europei. În momentul în care ai subfinanţat 30 de ani sistemul de sănătate, în momentul în care numeri pe degetele de la o mână spitalele construite după Revoluţie şi în momentul în care accepţi să lucrezi cu deficit de personal, asumându-ţi că nu ai suficienţi doctori şi asistenţi în terapie intensivă, este evident că şi rezultatele sunt pe măsura acestei infrastructuri pe care o deţii”, a mai spus el.

Citește și Medicul Radu Ţincu: „Este obligatoriu ca aparatura folosită la foc continuu să fie verificată pentru a fi la parametri normali”

Citește și Adina Alberts şi Radu Ţincu, replici usturătoare pe tema eficienţei Ivermectinei în cazul pacienţilor cu COVID: „Sunteţi dezinformat / Mă bucur că m-aţi luminat”